Alfa Romeo 156 2.0 Selespeed
İlk kez 1997 yılında tanıtılan 156 serisi Alfa Romeo’yuorta segmentte temsil ediyor. Aynı yıl Türkiye’ye ithaledilmeye başlanan Alfa Romeo 156’nın ülkemizde 1.6 litre120HP ve 2.0 litre 155 HP’lik motor seçenekleri bulunuyor.Alfa Romeo 156 Türkiye’de manuel vitesli ve direksiyondanvites değiştirmeye imkan tanıyan Selespeed versiyonlarıile satılıyor.
Karoser ve iç mekan
156 serisinin diğer üyelerinden bagaj kapağındaki ‘Selespeed’yazısı ile ayrılan test otomobilimiz, şık hatları ilehala yollara çıktığı ilk günden beri ilgi çekmeye devamediyor. Motor kaputundan, tamponuna kadar ulaşan büyükbir Alfa Romeo logosunun yer aldığı klasikleşmiş önbölüm eski Alfa Romeo modellerini anımsatıyor. Gizliarka kapı kolları sayesinde coupe görünümüne bürünen156’nın kromajlı ön kapı kolları araca nostaljik birhava katıyor. 156’nın bagaj kapağına uzaman stop lambalarıince yapılı ve şık. Otomobilin dış mekanındaki özgünlükiç mekanda da devam ediyor. 156 ailesinin diğer üyeleriyleaynı iç mekana sahip Slesspeed’te yuvarlak göstergelereağırlık verilmiş. Bu göstergeler ile ’50’li yıllarınspor otomobillerini anımsatan Selespeed’te hız ve devirgöstergesi direksiyonun hemen arkasına yerleştirilirken,yakıt, hararet göstergeleri ve anolog saat konsoluntam ortasında yer alıyor. Bu üç göstergenin hemen altınayerleştirilen Blaupunkt marka radyo-teybin ses kalitesiyüksek. Radyo-teybin altında klima ve havalandırma kumandalarıyer bulunuyor. Dörtlü flaşör düğmeleriyse havalandırmakumandaları ile küllüğün arasına yerleştirilmiş. Ortakonsolunda alüminyum görünümlü plastiğin kullanılmasıotomobile sportif bir hava katarken, küllük çevresindekiahşap kaplama tamamen tezat yaratıyor. Selespeed’tedış aynalar ile ön ve arka sis farları el freninin yantarafına konumlandırılmış. Ayrıca kokpitin sağ kapıylabirleştiği noktada yolcu hava yastığını devre dışı bırakanbir kilit yer alıyor. Otomobilin iç mekanında kullanılanmalzemelerin kalitesi yüksek düzeyde. 378 litrelik bagajise bulunduğu segment için küçük. Gerçi Selespeed’inseslendiği kitle düşünüldüğünde bagajın boyutlarınınpek anlamı kalmıyor.
Motor ve performans
Testini gerçekleştirdiğimiz 156 Selespeed’te 1970 cchacminde 16 supaplı bir motor yer alıyordu. Silindirbaşına çift buji kullanılan bu motor 6400 d/d’da maksimum155 HP güç, 3500 d/d’da ise 187 Nm tork üretiyor. 2000d/d’yekadar cansız kalan motor, bu devirden sonra etkileyicibir sesle birlikte demirleniyor. Ancak 156 Selespeed’inmotorundan çok şanzımanı dikkat çekici. Direksiyondayer alan butonlar sayesinde Formula 1 otomobillerinebenzer bir şekilde vites değiştirmeyi sağlayan Selespeedteknolojisi, tork konvertörü olmamasından ötürü tiptronicsistemlerden farklı çalışıyor. Motorla şanzıman arasındakibağlantıyı gizli debriyajı sayesinde ayıran sistem,kullanıcının aracı vitese geçirip gaza basmasıyla birliktekavrama işlemini gerçekleştiriyor. Debriyaj işlemi otomobiltarafından gerçekleştirildiğinden sürücünün sadece gazpedalına basması yeterli oluyor. Selespeed şanzımanotomatik vitesli araçlardan farklı bir prensiple çalıştığındandola
yı özellikle yokuş çıkarken geri kayma eğiliminedikkat etmekte fayda var. Selespeed sistemi vitesinyanında bulunan ‘city’ düğmesiyle otomatik konuma alınabiliyor.City konumunda vites geçişlerinin fazlaca hissedilmesi,motor devri düştüğünde şanzımanın vites değiştirme işleminigecikmeyle yapmasıysa sistemin en çok dikkat çeken olumsuzözellikleri… 0’dan 100 km/s hıza 9.1 saniyede ulaşabildiğimizSelespeed’in fabrika verilerine göre maksimum hızı 220km/s. Testimiz boyunca 100 km’de 11 litre kurşunsuzbenzin tüketen otomobil 63 litrelik deposu ile 572 km’likmenzile sahip.