Dizel araçları kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Benzinli otomobillere göre satış fiyatları daha yüksek olmasına rağmen dizel otomobiller, düşük yakıt fiyatı ve yakıt tüketimiyle sürücülerin gözdesi oldu. Benzinli motorlara göre değişik bir çalışma sistemine sahip olan dizel motorların kullanımı ve bakımında önemli farklılıklar bulunuyor. Bilgi eksikliği veya dikkatsizlik nedeniyle yapılan yanlışlar dizel motorlarda ciddi sorunlar ortaya çıkartıp size pahalıya mal olabiliyor. Dolayısıyla dizel araçların bakımı ve kullanımı hakkında temel bilgilere sahip olmanız önem kazanıyor. Yeni nesil dizel araçlarda Common Rail (Ortak Yakıt Hattı) gibi yüksek basınçlı enjeksiyon sistemleri kullanılıyor. Aracın uzun ömürlü olması ve kullanım konforu, arızalardan uzak kalmak için dikkat edilmesi gereken ilk nokta yakıt kalitesidir. Günümüzde dizel araçların tercih edilmesinde tasarruf, sürüş keyfi ve çevreye duyarlılık gibi üç önemli faktör rol oynamaktadır. Aracın bu özelliklerini kullanım ömrü boyunca koruyabilmesi için standartlara uygun ve kaliteli dizel yakıt kullanımı şarttır. Sadece bir kere bile standart dışı yakıt almak aracın sistemine zarar verirken, size pahalıya mal olabilir.

Yeni teknoloji dizel motorlu otomobiller, görünüm olarak benzinli kardeşlerinden farksız olması ise yanlış yakıt kullanımına neden olabiliyor. Bu yüzden yakıt alırken siz “motorin” deseniz bile bazı pompacılar “kurşunsuz” gibi algılıyor. Yanlışlıkla depoya benzin konulması gibi olaylar sıkça yaşanıyor. Eğer depoya yanlışlıkla benzin konulmuşsa, motoru çalıştırmadan konulan benzinin mutlaka depodan çıkartılması gerekiyor. Aracın bu durumda çalıştırılması dizel motorda büyük zararlara neden olabilir.

Aracınızı çalıştıracağınızda motor soğuk ise aracı çalıştırmadan önce kontak anahtarını ON konumuna çevirerek ön ısıtma sistemi uyarı ışığının sönmesini bekleyin ve sonra motoru çalıştırın. Motor soğukken ısınmasını bekleyin. Dizel motorlar benzinlilere göre daha yavaş ısınmaktadır. Kalkışta soğuk motor, konforu bozacak şekilde sarsıntılı olur.

Yeni nesil donanımlı dizel araçlarda, aracın marş basmaması durumunda halk arasında “aracın vurdurulması” olarak bilinen işlemin kesinlikle uygulanmaması gerekir.

Periyodik bakım kuşkusuz tüm araçlar için önemlidir ancak dizel araçlarda periyodik bakımın önemi daha da fazladır. ürneğin, sistemde mazotu filtre eden, içindeki partikülleri ve suyu ayrıştıran mazot filtresi, zamanla işlevini kaybeder. Yıpranmış mazot filtresi, enjektörleri tıkar, sistem basıncını düşürür, egzozdan atılan zehirli gazların artmasına yol açar ve bir bütün olarak aracın performansını düşürür.

Turbo şarjlı bir aracı kullanırken bazı kurallara uymak gerekiyor. Turbo motorlu araçlara, sabahları ilk çalıştırılışta kesinlikle gaz verilmemesi gerekiyor. Ayrıca uzun yolculuklar sonrasında araç stop edilmeden önce, aracın mutlaka bir-iki dakika bir süre ile rölantide çalışmasına müsaade edilmelidir. Aniden stop edilen turbo motorlu araçlarda, turbo yataklarının yağsızlıktan ya da yağ tabakasının yırtılmasından dolayı zarar görme ihtimali vardır.

Diğer önemli hususlar ise; yalnız kusursuz durumdaki bir taşıt ile (örneğin temiz hava filtresi, doğru ayarlanmış enjektör sistemi, vs.) en uygun yakıt tüketim değerleri elde edilebilir. Olması gerekenden 1 bar (»14,5 psi) düşük bir lastik hava basıncı % 5’e varan yakıt tüketimi artışına yol açmaktadır. Bu fazla yakıt tüketimi tekerleklerin fazla kavislenmesi sonucunda oluşur ki bu sırada tahrik enerjisi ısıya çevrilir. Dolayısıyla lastiklerin kullanım ömrü de azalır. Araç rölantide çalışırken de yakıt harcar. Mümkün olduğu kadar aracı uzun süre rölantide çalıştırmayınız. Aracın sürüşü esnasında ise; sadece uygun hızda ve motor devrinde vites değiştiriniz. Her zaman mümkün olan en yüksek vitesi kullanın. Sık sık kalkış ve duruş yapmak, ortalama yakıt tüketimini arttırır. Her zaman mümkün olduğu kadar trafik sıkışıklığı olmayan yolları kullanınız. Sıkışık yollarda araba kullanırken, yüksek motor devirlerinde düşük vites seçmeyiniz. Aracın hızı arttıkça, yakıt tüketimi artar. Aracı çok hızlı kullanmaktan kaçınınız. Bagaj bölümüne gereksiz eşya koyarak aracınızı çalıştırmayınız. üzellikle sık sık kalkma ve durma hareketlerinin yapıldığı şehir trafiğinde, araç ağırlığının artması, yakıt sarfiyatını önemli ölçüde arttıracaktır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir