Emme manifoldu basıncı direkt olarak motor yükü ile ilişkilidir. Motor yükünün (Engine load) hesaplanması için elektronik kontrol modülü (ECM) emme havası hacmini bilmesi gerekir. ECM, ne kadar yakıtın püskürtüleceğini ve diğer fonksiyonları hesaplamak için emme manifoldu basıncını (MAP) bilmelidir. Havanın basıncı ve sıcaklığı göz önüne alınarak, havanın yoğunluğu hesaplanır. Böylece, geçen havaya ne kadar yakıt püskürtüleceği tespit edilir.
Motorun soğuk çalıştırılmasında çok yüksek bir pals genişliğine (pulsewidth) gerek duyulur. Pulse genişliği (Püskürtme aralığı) temel olarak motor yüküne ve motor soğutma suyu sıcaklığına bağlıdır. Daha büyük motor yükü daha büyük gaz kelebeği açıklığı demektir. Bu durum da daha fazla hava emişi ve daha büyük pals genişliği demektir.
Bir motordaki yük, motorun yapması gereken iştir. Araç yokuş yukarı çıkarken ya da ekstra yük çekerken taşıtın motor yükü artar. Motor yükünün iyi bir göstergesi, emme manifoldu vakumudur. Hafif yük koşullarında, emme mannifoldu vakumu oldukça yüksektir ve silindirlere gönderilen yakıt hava karışım miktarı da oldukça düşüktür. Bundan dolayı gaz kelebeği sadece kısmen açıktır. Ağır yük koşullarında ise emme manifoldu vakumu oldukça düşüktür ve silindirlere gönderilen yakıt hava karışım miktarı da oldukça yüksektir. Bu durumlarda gaz kelebeği oldukça açıktır. Bu karışım daha yüksek sıkıştırma/kompresyon basıncına neden olur ve silindirlerde detanasyon eğilimi artar. Ağır yük koşullarında, ateşleme zamanının geciktirilmesi ile normal yanma sağlanır.
MAP sensörü ile motor yükü tanımlanabilir. Bu amaçla emme manifoldundaki vakum değişimleri izlenir. Motor yükü arttığı zaman, manifold vakumu azalır. Vakum rölantide en yüksek değerindedir. Hızlanma ve gaz kelebeğinin tam açık (wide open throttle) olduğu durumlarda düşer. Elektronik kontrol ünitesi, MAP sensörü verilerini işleyerek, ateşleme zamanlamasını ve yakıt karışımını değiştirir.
üzetle söylemek gerekirse motor yükü artarken enjeksiyon süresi de artar.
Bir motorun ne kadar güç/zor koşullarda çalıştığının yüzde olarak ölçülmesidir. Yokuş aşağı seyirlerde motor oldukça düşük yükte ve oldukça yüklü olan bir taşıtın yokuş yukarı çıkışında motorun oldukça büyük yüktedir. Motor yükü genellikle emiş havası akışından bir okuma alınmasıyla ölçülür. Hava akışı, yakıt oranları ve zamanlama eğrileri hesaplanırken bilinmeyen en büyük faktördür.