BOLU’da, 51 yaşındaki makine teknikeri Muharrem Ceylan eşinin, “Sürekli arabayla geziyorsun. Su mu yakıyor” sözüne sinirlenince 3 yıl çalışarak suyla çalışan ve araçlarda yüzde 40’a varan yakıt tasarrufu sağlayan cihaz yaptı. Bolulu mucidin yaptığı cihazı öğrenen araç sahipleri sıraya girdi.
Bolu Sanayi Sitesi’nde makine parçaları üreten bir işyeri bulunan ve otomobiliyle gezmekten zevk duyan Muharrem Ceylan’ın bu sevgisi kendisini mucit yaptı. Nezaket Ceylan sürekli otomobiliyle gezen eşine, “Sürekli arabayla geziyorsun. Su mu yakıyor” diye kızınca, Muharrem Ceylan, “Bir gün bu aracı suyla da çalıştıracağım” diyerek söz verdi. Muharrem Ceylan, 3 yıl çalışarak bu hedefine ulaştı. Bolulu mucit, suyla hidrojen yakıtı üreterek araçlarda yüzde 40’a varan yakıt tasarrufu sağlayan bir cihaz üretti. Kavanozlarla 3 yıl boyunca deneyler yapan ve yüzlerce kavanoz parçalayan Muharrem Ceylan’ın geliştirdiği, aracın motor bölümüne takılan plastik küçük bir bidon şeklindeki cihaz tasarruf sağlıyor. Yakıt tasarrufu sağlayan cihazı öğrenen araç sahipleri hidrojen üreten cihazı taktırmak için sıraya girdi. Seri üretime başlayan Muharrem Ceylan, cihazı taktırmak isteyen sürücülere günler sonrasına sıra veriyor. Muharrem Ceylan aralarında öğretim üyelerinin araçlarının da bulunduğu 12 otomobile yakıt tasarrufu cihazını taktı.
Aracıyla gezmeyi çok seven Muharrem Ceylan, bir akşam eve geldiğinde eşinin, “Sürekli arabayla geziyorsun. Su mu yakıyor. Buna para mı dayanır” diyerek kızdığını belirterek, “Bende kendisine, ‘Bir gün bu aracı suyla da çalıştıracağım’ diyerek söz verdim. Deneyler yaptım, kavanozlarla hidrojen üretmeye çalıştım. 3 yıl boyunca yaptığım çalışmanın ardından suyla çalışan ve araçlarda yüzde 40’a varan tasarruf sağlayan cihazı yapmayı başardım” dedi.
Ceylan, araçlarda yakıt tasarrufu sağlayan cihazın nasıl çalıştığını şöyle anlattı;
“Bu sistem benim icat ettiğim bir akü motor sayesinde içine koyduğum suyla hidrojen gazı üreterek çalışıyor. Hidrojen gazını motorun emme manifetu vasıtasıyla enjektör takarak yanma odasına veriyorum. Yanma odasına giden benim üretmiş olduğum hidrojen gazı dizel, benzinli yada LPG’li araçlarda yakıtın tam yanmasını sağlıyor ve yardımcı yakıt olarak araca güç ve performans sağlıyor. ‘Motora herhangi bir zararı var’ diyen motorcunun, makine mühendisinin alnını öperim”
Aracına yakıt tasarruf cihazı taktırmak için sırada bekleyen 31 yaşındaki Alaaddin Arduç ise nakliyecilik yaptığını belirterek, “Böyle bir cihazın varlığını duyunca hemen taktırdım. Bir araca taktırdım. Şimdi diğer aracıma taktırmak için sıra bekliyorum. Yüzde 40’a varan yakıt tasarrufu sağladığına şahit oldum. Müthiş bir şey” dedi.