Drift Teknikleri…

Arkadaşlar Size Temel Drift Tekniklerini Belirteceğim Drifter Güvencesi ile


EL FRENi ( E-BRAKE DRIFT)

Bu en temel tekniktir.viraja giriş esnasında debriyaja basılır ,aracın hızı ayarlandıktan sonra el freni çekilir,arkadan kaymanın başlamasıyla birlikte gaz veriler ayak debriyajdan çekilir ve kaymakta olan arka kısım gaz ve kontra ile kontrol edilir.
Not: drift sırasında ideal viraj çizgisi kaçmış ise bu teknik ile yeniden kontrol sağlanabilir.

ViTES iLE LASTiKLERi KiLiTLEME (SHIFT LOCK)

Viraja yaklaşırken vites heel and toe tekniği ile küçültülür.aracın burnu viraj içine doğru çevrilir.debriyaj hızlıca bırakılarak arka lastiklerin kilitlenmesi sağlanır,bu şekilde aracın kuyruğu kaymaya başlar.ardından gaz verilerek bu kayma hareketi devam ettirilir.bu teknik el freni çekmeye benzetilebilir.
Not:aracın güç aktarım organlarını en az yoran tekniktir.

Güü iLE (POWER OVER)

Virajın merkezine (apex) yaklaşıldığında dip gaz vererek aracın arkasının kayması sağlanır.bundan sonra gaz ve direksiyon ile araç kontrol edilir.bu teknik için güçlü çekişe sahip otomobiller gerekmektedir.

SAVURMA (FEINT)

Araç viraja girmeye yakınken önce virajın aksi tarafına doğru yönlendirilir yani kontra verilir. Daha sonra oluşan sekme etkisi ( ağırlık transferi )ile birlikte araç viraj yönüne çevrilir.bu şekilde arkadan kaymaya başlayan araç gaz ve kontra ile kontrol edilir.

DEBRiYAJ TOKATLAMAK (CLUTCH KICK)

Aracın güçten düştüğü durumlarda gerekli gücü alabilmek için deviri yükseltip debriyajı bir anda bırakma suretiyle patinaj sağlamak için kullanılır.bir drift tekniğinde diğer tekniklere yardımcı olacak bir kullanıcı bilgisidir.

HEEL AND TOE TEKNiği :

Bu tekniğin amacı;

Vites küçültme esnasında ayak debriyajdan çekildiğinde meydana gelen motor freni etkisini ve ve bu motor freninin yarattığı denge bozukluğunu engellemek. Kavrama esnasında ortaya çıkacak darbenin debriyaj, vites kutusu ve akslar üzerinde tahribat yapmasını veya ömürlerini kısaltmasını önlemektir.başta oldukça zor gelen bu tekniği fazla sayıda pratik yaparak öğrendikten sonra gerek günlük hayatta , gerekse drift sürüşünde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

1. Viraja yaklaşırken herzaman yaptığımız gibi debriyaja ve frene basıyoruz.
2. Viraj içine kadar hızımızı gereken miktarda azaltıyoruz.viraj merkezine gelince , sol ayağımız debriyajda basılıyken , sağ ayakla hem frene basıyoruz hemde sağ ayak topuğuyla , gaza basarak motor devrini yükseltiyoruz
3. Sol ayağımız hala debriyajdayken vitesi küçültüyoruz. Sağ ayağımızla gazada bastığımız için motor devri yüksekken vitesi geçirmiş oluyoruz.
4. Vitesi değiştirdikten sonra ayağımızı debriyajdan kaldırıyoruz. Sağ ayağımızı firenden çekip gaza basarak virajdan çıkıyoruz.

Bu tekniği kolaylıkla kullanabilmeniz için fren pedalı ile gaz pedalı seviyeleriniz birbirine yakın olmalıdır. En ideal durum kendinizi en rahat hissettiğiniz durumdur. Ayrıca pek çok sportif pedal kiti bu tekniği destekleyecek şekilde özel formlarda üretilmektedir. Ayrıca kullanılan ayakkabılar da çok büyük önem taşımaktadır. Tabanı çok dar ayakkabılar ile boşu boşuna vakit kaybetmeyin. Normal düz tabanlı bir yürüyüş ayakkabısı yeterli olacaktır. Tabii en iyisi pahalı bir sürücü ayakkabısı almak …

LiMiT FREN (BRAKING)

Bu teknikde viraja girmeden önce direksiyon viraj içine yönelmiş haldeyken frene basılır ve araç viraj içinde arkadan kayana kadar ayak frende kalır.kayma hareketi başladıktan sonra gaz ve direksiyon ile araç kontrol edilir.gereğinden fazla hızlı girilen virajlarda araç önden kayacaktır,bu yüzden viraja girerken hızı ayarlamak çok önemlidir.önden kayma durumunda pilot araca yön verme konrolünü kaybeder ve araç viraj dışına doğru kayar.

DRiFT iüiN GEREKLi AYARLAR

Drift de kullanacağımız otomobilin, kilosuna göre yeterince güçlü ve arkadan itiş olduğunu varsaysak bile yinde bazı özel ayarlamalar yapmanız gerekecektir. üzellikle drift sırasında otomobilin yoldan çıkmasıyla yola tutunması arasında bir çizgiye sahip olmasının otomobilin gücünün yere belli bir düzen içinde aktarılmasını gerektirdiğini unutmayalım.

Bu bölümde drift için gerekli olan temel 3 unsur kamber açılarının ayarlanması , kilitli diferansiyel ve yay-lastik kombinasyonlarıdır.

KiLiTLi DiFERANSiYEL

Kilitli diferansiyel (limited slip differantial)bir teker patinaja kaldığında gücü diğer tekere de veren mekanik yada elektronik bir sistemdir.amacı gücü lastiklere dağıtarak aracın yere tutunmasını sağlamaktır.kilitli diferansiyel drift de kontrolün ve sürekliliğin anahtarıdır.kilitli diferansiyel arka lastiklerin devamlı dönmesini ve aracın kıçının viraj dışına doğru atılmasını sağlar. Kilitsiz bir otomobilde lastiklerden biri patinaja kalacak diğeri ise güç alamadığı için itiş sağlayamayacaktır.bu yüzünde kaymayı uzun süre tutamayacaktır. Kilitli diferansiyelin şekli yandaki gibidir.

AMORTiSüR VE YAY

Spor amaçlı amortisörler ve yaylar burda işimizi görmektedir.bu amortisör ve yaylar otomobilin yana yatmasını azaltarak yük transferini en aza indirir.ayrıca otomobil alçalacağı için ağırlık merkezide yere yakınlaşır ve tutunma artar.bunlar otomobili kontrolde kolaylık sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir