Audi’nin “performans SUV”u olarak nitelendirdiği ve lüks kompakt SUV sınıfının en yeni üyesi Audi Q5’in dünya tanıtımı, 2008 Pekin Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirildi.
Audi’nin SUV sınıfındaki ilk temsilcisi dinamik tasarımıyla olduğu kadar yürüyen aksam ve teknik özellikleriyle de sınıfının en sportif SUV’u olarak ön plana çıkan yeni Audi Q5, yaz aylarında Batı Avrupa pazarlarında satışa sunulmasının ardından yıl sonunda da Doğuş Otomotiv-Audi tarafından Türkiye’de de satışa sunulacak.
Audi Q5, güçlü ve sportif tasarımıyla olduğu kadar markanın yeni tasarım DNA’sını taşımasıyla da dikkatleri üstüne toplamayı başarıyor. Geniş tek çerçeveli ızgaranın iki yanında yer alan ve isteğe bağlı olarak LED gündüz aydınlatmasıyla donatılabilen farlar, gövde çizgileri ve genel hatlar ile geniş tekerlek yuvaları Audi Q5’i görselliğini arttırıyor. Bununla birlikte üçgen ve sivri köşeli far yapısı, Audi Q5’le birlikte ilk kez hayata geçiriliyor. İsteğe bağlı olarak LED teknolojisiyle de
donatılabilen arka farlara ek olarak alüminyum bagaj kapısının ve D sütunun tasarımı, Audi Q5’in arka bölümünde dikkat çeken görsel detaylar arasında yer alıyor.
Sadece 1,65 metrelik yükseklik değerine sahip olmasının yanı sıra 4,63 metre uzunluğa ve 1,88 metre genişliğe sahip Audi Q5, rakiplerine göre daha sportif ölçüleriyle de ön plana çıkıyor. Özellikle aerodinamik dış tasarımın ve boyutlarının etkisi sayesinde sınıfı içinde referans noktası sayılan 0,33 rüzgar direnç katsayısı, Audi Q5’in fark yaratan bir özelliği olarak dikkat çekiyor. Gövdesinin büyük kısmı yüksek dayanıklı çelikten üretilen Q5’de azaltılan araç ağırlığına rağmen, çarpma güvenliği, sertlik ve titreşim açısından geliştirilmiş bulunuyor.
Audi Q5’e sınıfının en uzun aks mesafesine sahip aracı unvanını kazandıran 2,81 metrelik aks mesafesi ise aynı zamanda kabin içinde geniş bir iç mekân elde edilebilmesine de imkân sağlıyor. Esnek şekilde ayarlanabilen ve ergonomik tasarımlı koltuklarda 5 kişiye rahat bir yaşam alanı sunan Audi Q5’in arka koltuklarının sırt açıları ayarlanabilir yapısıyla dikkat çekiyor. Arka koltuklar dik konumda 540 litrelik geni bir bagaj hacmi sunan Audi Q5’in arka koltukları katlandığında ise bu değer bin 560 litreye yükseltilebiliyor. Bununla birlikte “Arka koltuk sırası plus” adı verilen bir özellik sayesinde arka koltuk sırasının 100 mm ileri kaydırılabilir hale gelmesiyle uzunlamasına yükler için daha fazla yer sağlanması hedefleniyor.
Üretim bandından biri benzinli olmak üzere toplam üç motor seçeneğiyle inecek Audi Q5’in turbo beslemeli tüm motor seçenekleri, geliştirilmiş yakıt verimliliği ve performans özellikleriyle ön plana çıkıyor. Firmanın ilk lüks kompakt SUV modelinin tek benzinli motor seçeneğini oluşturan 2.0 litrelik ödüllü TFSI motor, Audi Q5’in kaputu altında araca daha uygun bir çalışma performansına sahip olması için yeniden tasarlanırken Turbo besleme, benzinli doğrudan püskürtme sistemi ve değişken supap kontrolü sağlayan “Audi supap kaldırma sistemi” gibi üç farklı ve modern teknolojiye sahip 4 silindirli motor, 211 HP güç üretecek biçimde modifiye edilmiş bulunuyor. Bununla birlikte Audi Q5 için 350 Nm’lik tork üreten 2.0 TFSI motor, aracın 0-100 km/s hızlanmasını 7,2 sn’de tamamlamasını sağlıyor. 100 km’deki ortalama 8,5 litre yakıt tüketimine sahip Audi Q5 2.0 TFSI, 222 km/s’lik son hıza erişebiliyor.
Audi’nin yeni performans SUV’u Q5, sekiz hoparlörlü bir multi-medya sistemiyle üretilecek. Bununla birlikte araçta Bluetooth’lu telefon, DVD sürücüsü, TV alıcısı, sesli kontrol sistemi, iPod ara yüzü ve Bang&Olufsen ses sistemi gibi donanım özellikleri de yer alacak. İleri teknoloji ürünü araç destek sistemleriyle de donatılabilecek olan Audi Q5’in özellikleri arasında arka görüş kameralı Audi geliştirilmiş park sistemi, Audi Lane Asist (Şerit Desteği Sistemi) ve Audi Side Assist (Yan Destek Sistemi) gibi unsurlar da yer alıyor. Önemli teknolojik güvenlik destek ünitesi olan Audi Lane Assist (Şerit Destek Sistemi) ise 65 km/s’nin üstündeki hızlarda aracın seçilen şeridin dışına kontrolsüz çıkma eğilimi gösterdiği durumlarda sürücüyü uyarıyor. Audi Side Asist (Yan Destek Sistemi) ise yine çalışma prensibini akıllı radar teknolojisinden alıyor. Şerit değiştirmeler için tasarlanan sistem, otomobilin arkasında 50 metreye kadar uzağını tarayarak olası tehlikeleri en aza indirgiyor