Çin’in Devrimi Türk Devrim’inden Esinlenicek (otomobil)

Çin’in efsanevi lideri Mao Zedung’un talimatıyla 1953’te kurulan ve ilk Türk otomobili Devrim’e de esin kaynağı olan otomobil markası FAW Türkiye pazarına iddialı bir giriş yaptı. Çince ‘Devrim’ anlamına gelen JieFang modelinin de üreticisi olan FAW Türk pazarında 4 ayrı ticari araçla pazar payı kapmaya çalışacak.

FAW’ın distribütörlüğünü üstlenen Komsan Otomotiv CEO’su Süheyl Baybalı, “İlk etapta hafif ticari segmentteki araçlarıyla esnaf ve KOBİ’leri hedefliyoruz. 12 bin 990 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan Çinli FAW, kısa sürede hafif ticaride pazarın yarısına hakim olacak” dedi. “4 farklı modelimiz satışa çıktı” diyen Baybalı, “Bu yılın ikinci yarısından itibaren 750 araç satmayı planlıyoruz.

Gelecek yıl ise hedefimiz 1500 adet olacak. 2011 yılında SUV modellerimiz de gelecek. Şu anda FAW’ın en Batı’daki ülkesiyiz. Türkiye Çinli ortağımızın Avrupa’daki ilk pazarı. Bizimle Avrupa’ya açılmış oldular” diye konuştu.

PAZARDA REKABET

FAW’ın Türkiye’de satışa çıkan tek ve çift kabin Pick-Up, Panel Van ve City Van’dan oluşan 4 modelinin fiyatı 12 bin 990 TL ile 15 bin 800 TL arasında değişiyor. Komsan Otomotiv CEO’su Baybalı, KOBİ ve esnafı hedef kitle olarak belirlediklerini kaydetti.

Mao Zedung’un Devrim’i 41 milyar dolarlık dev oldu

Çinli FAW’ın öyküsü aslında bizlere hiç de yabancı değil. Çin’in efsanevi lideri Mao’nun 1954’te kimsenin yaşamadığı ıssız bir bölge olan Changchun’u ziyaret etmesiyle başlıyor. Çin’de sosyalist devrimi yapan Mao, sanayi devrimi için yerli bir otomobil üretme fikrini hayata geçirmek için bu bölgeyi seçer. Kalanını FAW’ın Global Satış ve Pazarlama Direktörü Qingxi Zhao anlatıyor: “Liderimiz Mao, otomobil fabrikasının ıssız Changchun kentinde kurulmasını ister. 1953’te fabrikanın temelleri atılır. Fabrikanın ismi de FAW yani First Automotive Work olarak belirler.

1958’de ilk otomobil bantlardan çıkar. Mao, adını ise Jie- Fang koyar. Yani Türkçe’siyle Devrim.” Changchun, ‘Devrim’in etkisiyle 8 milyonluk bir kente dönüşür. FAW ise 2004’te 1 milyon adetlik sınırı aşan ilk Çinli marka olur ve geçen yılın rakamlarıyla 1 milyon 940 bin adede ulaşır. Grubun toplam cirosu 41.1 milyar dolara çıkar ve dünyanın en büyük 500 şirketi arasında 385’inci sıraya yükselir. 100 binden fazla çalışanı, 8 bin Ar-Ge çalışanı olan FAW’ın Toyota, Mazda’da dahil birçok markayla da ortak üretimi var.

Türk Devrim, tarihi eser olarak sergileniyor

Çinli Devrim, ilk Türk otomobili Devrim’e de esin kaynağı olur. Zaten hikâyeler hemen hemen aynı. Türkiye’nin kendi otomobilini üreteceği fikri ilk olarak dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından dile getirilir. Gürsel’in talimatıyla 4.5 ay gibi kısa bir sürede üretimi tamamlanan Türk Devrim’i 29 Ekim 1961’de Ankara’da halk önüne çıkar. Cumhurbaşkanı Gürsel tanıtımını yapar ve arka koltuğuna biner.

Türk Devrim’in sadece 200 metre gittikten sonra benzini bittiği için stop eder. Gürsel o ünlü lafı söyler: “Garp kafasıyla araba yaptık, Şark kafasıyla benzin koymayı unuttuk.” Çinli Devrim, dünyanın en büyük markalarından biri olmak için hızla büyürken, Türk Devrim’i ise bugün Eskişehir’de TÜLOMSAŞ Fabrikası’nda tarihi eser olarak sergileniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir