Audi A5 vs Mercedes CLC
Audi A5 vs Mercedes CLCKapsamlı bir makyaj operasyonundan sonra CLC adını alan “orta sınıfın en kompakt coupe”si C Sportscoupe, Audi’nin yeni olduğu kadar iddialı tek kapılısı A5’e karşı yeterli olabiliyor mu?
Coupe’ler otomobil firmalarının imajı arttırdığı gibi kasalarının da dolmasını sağlıyor. Şık ve iki kapılı olan bu otomobillere sahip olmak için kesenin ağzını açmak gerekiyor. Bu duruma elbette Stuttgart ve Ingolstadt’taki müdürler de biliyor. Mercedes yeni CLC ile, CL’nin başarısını tazelemeyi hedefliyor gibi görünüyor. Bu hedefe ulaşıp ulaşamayacağı henüz belli değil. Brezilya’da üretilen yeni CLC aslında 2000-2007 yılları arasında Bremen’de üretilen C Sportscoupe’nin geliştirilmiş hali. Buna karşın Audi, 11 yıl aradan sonra A5 Coupe ile iki kapılı coupe ligine geri dönüyor. Hatırlayacağınız üzere Audi bu sınıfta 1980-1996 yılları arasında Audi 80 bazlı Coupe ile yer almıştı. CLC’nin Avrupa’daki satış fiyatı birkaç bin Euro daha ucuz ve motor gücü Audi’ye göre yaklaşık olarak 27 HP daha az. Bunun sebebi Mercedes’in eski 143 HP’lik 4 silindirli kompresörlü motoru kullanmaya devam etmesinden kaynaklanıyor. Oysa yeni C Serisi’nde kullanılan 156 HP’lik yeni motor CLC’de de kullanılabilirdi. CLC’nin 143 HP’lik motoru A5Coupe’de kullanılan doğrudan yakıt enjeksiyonlu turbo motora göre oldukça eski kalıyor. A5 Coupe için ekstra olarak 160 HP’den 170 HP’ye arttırılmış olan bu motor hem sessiz çalışıyor hem de yüksek performans sergiliyor. Buna karşın CLC’nin motoru daha çekingen ve gürültülü çalışıyor. Ilk kalkışlarda biraz ağır kalıyor. Ancak orta devirlerde kendini toparlayabiliyor. Yüksek devirlerdeyse oldukça isteksiz bir karakter sergiliyor.
Daha performanslı bir motora sahip A5 Coupe’nin maksimum hızı 228 km/s. CLC’nin maksimum hızıysa 220 km/s. aslında bu fark Mercedes-Benz kullanıcısını olumsuz etkileyecek kadar önemli bir fark değil. Her iki otomobilin giriş modellerinde kullanılan motorlar yeterli performansı sunuyor diyebiliriz. Hangisi daha etkileyici derseniz tabi ki TFSI deriz! Slalom testinde 13 adet dubayı 12.9 saniyede geçen CLC, güçlü A5’den arkadan itişli olmanın avantajını kullanarak sadece 0.2 saniye daha yavaş kalıyor. CLC ayrıca A5’e göre daha iyi çekiş özellikleri sergiliyor. CLC, arkadan itişli olmanın diğer avantajını da dönüşlerde yaşatıyor. Buna karşın A5, dönüşlerde zorlandığında önden çekişli olmanın dezavantajını kafadan kayma eğilimi göstererek belli ediyor. Fren testlerinde CLC, 40.0 metrelik durma mesafesiyle A5’e göre 3 metre daha geç duruyor. Böylece A5 geniş lastiklerinin avantajını fren testinde gösteriyor. Her iki coupe hem virajlı yollarda hem de uzun süreli yolculuklarda sürücü ve yolcusuna sürüş keyfi yaşatıyor. Konfor açısından bakıldığında A5, CLC’ye göre bir adım önde gidiyor. A5’in deri koltukları sürücüsüne maksimum konfor sunuyor. A5, çerçevesiz camlarına rağmen rüzgar gürültüsünü iç mekana daha az yansıtıyor. CLC’nin rüzgar gürültüsü özellikle arka bölümde yoğun bir şekilde hissediliyor. Bu durum tavanın iyi yalıtılmamış olmasından kaynaklanıyor. Tavanı parmağınızla tıkladığınızda boş bir ses çıkıyor. Bu durumda CLC ile yaklaşık 5 saat yolculuktan sonra başınızın ağrımaması elde değil. CLC’nin koltuk döşemeleri biraz sert tutulmuş fakat arka bölüm uzun yolcuların bile rahat edebileceği genişlikte. Ön koltuklar iki aşamalı olarak kolayca öne yatıyor. Böylece CLC’nin arka bölümüne daha kolay geçiş yapılabiliyor. CLC’nin iki aşamada kapanan koltukları A5’in koltuklarına göre daha basit ve hızlı işliyor. A5’in sürücü ve yolcu emniyet kemerleri biraz geride kalıyor, sürücü ve yolcu arkaya doğru kendini kasması gerekiyor. CLC’de mekanik kemer sürücü daha iyi çalışıyor ve insanı kasmıyor. CLC’yi Mayıs ayında Türkiye’de görmeyi umuyorduk. Ancak en erken Şubat 2009’da Türkiye yollarında görülebilecek bu otomobili beklemek istemiyorsanız, 57.120 Euro’dan başlayan fiyatlarla Audi A5’i Doğuş Otomotiv bayilerinde inceleyebilirsiniz. Ancak CLC’nin fiyatlarının da 51.000 Euro’dan başlayacağını hatırlatmakta yarar var.