ABS’li frenlerin en kısa durma mesafesini sağlayabilmesi için frene ilk andan itibaren tam güçle basılması gerekmektedir.
ABS’li frenlerin en kısa durma mesafesini sağlayabilmesi için frene ilk andan itibaren tam güçle basılması gerekmektedir.
ABS’li frende fren pedalı titreme yaptığı zaman asla ayak frenden çekilmemelidir. Bu gayet normaldir, sistemin düzgün bir şekilde çalıştığını gösterir. Tam güçle yapılan frenlerde fren pedalına ne kadar çok kuvvet uygularsanız aracın durma mesafesi de daha kısa olur. İnsana biraz garip geliyor, ama demek ki fren mesafesi bir yerde de bacak kasına bakıyor 🙂 Bu olay belki çok küçük bir oranda etkiliyor duruş mesafesini, ama etkiliyor. Hatta panik frenlerde maksimum fren basıncını otomatik şekilde verecek sistemler bile geliştirilmiş. Örneğin Mercedes’in CLK 320 modelinde bu sistem var. (Zaten 37m’lik fren mesafesiyle de kendini belli ediyor :))
Emergency Braking Assistant (Acil fren yardımcısı) olarak adlandırılan bu sistemin bir açıklamasını da aşağıdaki resimde görebilirsiniz.
Not: Frene basıldığı anda debriyaja da basılmalı (her iki pedala birden tam güçle basılmalı). bu yapılmadığı zaman fren gücünün büyük bir bölümü motoru yavaşlatmak için kullanılacak ve boşa gidecektir. ayrıca frenle birlikte debriyaja basılmadığında motor stop edeceğinden ikinci bir manevra için otomobil hareket ettirilemez. ayrıca tek tarafı kaygan yolda ve virajlarda ABS’li otomobillerde tam güçle fren yapılabilir.(fakat bu kaygan yollarda ve virajlarda hızlı otomobil kullanmak anlamına gelmez.