Günde ortalama 35 dakika motoru durdurmadan bekleme yapan araçların yarattığı bu kayıp, toplam yakıt tüketiminin de yüzde 10’una denk geliyor.
Şirketlere araç ve filo izleme hizmeti sunan ve yüzde 50 payla sektörünün lideri konumunda olan Mobiliz’in 25 bin araç üzerinde yaptığı araştırmaya göre 6.5 milyon adet ticari aracın hizmet verdiği Türkiye’de bu araçların yolcu beklerken veya yük indirirken rölantide tutulmasından doğan yıllık yakıt kaybı 6 milyar YTL’ye ulaşıyor. Günde ortalama 35 dakika motoru durdurmadan bekleme yapan araçların yarattığı bu kayıp, toplam yakıt tüketiminin de yüzde 10’una denk geliyor. Mobiliz Genel Müdürü Levent Aydoğan, “Herhangi bir araç takip sisteminin kullanımı sonucu oluşan denetim sayesinde sağlanan yüzde 50 tasarruf ülkeye yıllık yaklaşık 3 milyar YTL kazandırabilir” diyor.
Motoru durdurmak daha ucuz
Araçların motoru durdurulmadan bekleme yapmasının motor aşınması, çevre kirliliği gibi sorunlara da yol açtığını dile getiren Aydoğan şöyle konuştu, “Her gün 10 dakika rölantide çalıştırılan küçük bir binek aracı yılda 100 litreden fazla yakıt tüketiyor. Uzun rölanti ise aracın bujilerine, silindirlerine ve egzos sistemine zarar veriyor. Ayrıca, rölantide çalıştırılan bir araç, saatte 50 kilometre hızla giden bir araca göre 20 kat daha fazla hava kirliliği yaratıyor. Bu bazı bilgi yanlışlarından da kaynaklanıyor. Örneğin 10 saniyeden fazla rölantide çalıştırma, aracın motorunu durdurup yeniden çalıştırmaktan çok daha fazla yakıt tüketiyor.”
Kırmızı ışık dahil değil
Bu araştırma için Mobiliz Araç Takip Filo Yönetim Sistemine kayıtlı 25 bin aracı gözlem altına aldıklarına dikkat çeken Aydoğan, “Araştırmada transmikser veya iş makinası gibi çalışma şekli gereği araç başına günlük 2 saatten fazla rölanti yapan araçlar hesaba katılmadı. Sistem, kırmızı ışıktaki beklemeler ve kısa süreli duraklamalardaki rölantileri değerlendirmeye dahil etmedi. Trafiktteki beklemeler de göz önünde tutulmadı” dedi.
5.5 milyar YTL katkı
Araştırmanın, izleme altına alınan araçlar üzerinde yapıldığını, izlenmeyen ve denetimden uzak araçlarda ise durumun çok daha vahim olduğunu hatırlatan Aydoğan şöyle konuştu: “Şirketlerin araçları izlemesi sadece rölanti konusunda değil birçok konuda katkı sağlıyor. Araçların hızlı, özel amaçlı ve keyfi kullanılması engelleniyor. Ticari araçların yıllık akaryakıt tüketiminin toplam 55 Milyar YTL olduğu ve yeni nesil araç takip sistemlerinin kullanımı ile yüzde 10’luk bir yakıt tasarrufu göz önüne alındığında bu sistemlerin ülke ekonomisine toplam katkısı 5.5 milyar YTL civarında oluyor.”
Para dolu banka aracını loto için sağa çeken var
İzledikleri araçlarda zaman zaman çok ilginç olaylarla karşılaştıklarını kaydeden Levent Aydoğan şunları söyledi: Bir kere para taşıyan bankanın bir zırhlı aracının şoförünün loto oynamak üzere yol kenarında duraklaması gibi bir olay yaşamıştık.
Dondurma taşıyan aracın arka kapılarını açarak frigorifik aracı dış ortam kliması olarak kullanan şoförler var.
Firmaların servis araçlarının o bölgede yer alan diğer firmaların çalışanları için toplu taşıma aracı olarak kullanılması da yaşanan bir durum.
Suistimaller nedeniyle sadece şirketin değil birçok aracın yakıt ihtiyacını karşılamak zorunda kalan firmalara da rastlıyoruz. Durumu hemen tespit ediyoruz.
Bankacılık sisteminden bile hızlı çalışıyor
Her sektörün kendi iş hassasiyetlerine göre uyarlanabilen izleme yazılımları sayesinde sektörlere özel çözümler sunabildiklerini dile getiren Levent Aydoğan, şunları söyledi, “Kullanıcılar, araçlarının konum, hız, kullanım şekli, ve sürücü bilgilerininin yanısıra göreve kaçta başlayıp kaçta sonlandırdığını bile izleyebiliyorlar. GPS uyduları sayesinde belirlenen araçların hassas konum ve hız bilgileri ile sensörler üzerinden elde edilen tüm bilgilere internet üzerinden ulaşılabiliyor. Her üç dakikada bir güncellenen sistem, bankacılık sektöründeki işlemlerden bile daha hızlı yol alıyor. Araçların tam olarak bulundukları yer, en son yaptıkları hız, trafik kurallarına uyumu gibi tüm bilgiler haritalara anında yansıtılarak günlük, haftalık ve aylık olarak raporlanıyor. Borusan Lojistik, Demirören, BP, Shell, POAŞ, Banvit, Erikli, Medline gibi pek çok firma için özel uygulama çözümleri üretiyoruz..”