Bıçak gibi otomobil
Citroen C6, atası DS gibi bir uzaylı. Müthiş bir burun, uzun bir kaput, keskin hatlar, çok şık sinyal ve sis farları… Hepsinin giderek birbirine benzediği otomobil dünyasında bambaşka bir görüntü.
Citroen, benim için otomotiv endüstrisinin en devrimci, en yenilikçi, en avangard markasıdır. Ve zannederim bu sadece benim için değil, bu işten anlayan herkes için de öyledir. Otomobil tarihinin ‘efsaneleri’ arasında pek çok Citroen vardır. 11 CV bir döneme imzasını atmıştır. 2 CV ise başlı başına bir klasik, bugünün en çok satan sınıfının gerçek öncüsüdür. DS serisi ise bir efsanedir. 1955’te Paris’te Dünya’ya düşen bir uzaylıdır! ilk pnömatik süspansiyon, virajlarda direksiyonla birlikte dönen farlar hep DS serisinin getirdiği yeniliklerdir. ünce DS 19, sonra 21 gerçek birer efsane olmuşlardır. Sonrasında hemen hemen aynı baz üzerine üretilen SM, yani Citroen-Maserati bir dönemin en ‘hip’ otomobilidir. Sonrasında da iyi otomobiller üreten Citroen bir süre sıkıntılı bir dönem yaşamasına rağmen, son 10 yıldır yeni ve hızlı bir yükselişte. Ve bugün sizler için yazacağım C6 da bu yükselişin zirvesi. C6 Citroen’in henüz Türkiye’de satışına başlanmayan en üst klastaki otomobili. XM’in yerini alması için üretilen ama onun çok ötesine geçen bir araç. Güvenlik konusunda başka markaların henüz deneme aşamasında olan yenilikleri, C6’nın standartları arasında.
üNCE GüVENLiK
C6 pek çok güvenlik yeniliğini üzerinde barındırıyor. Hava yastığı sayısında rekortmen. Tam dokuz hava yastığı var. Ben çocukken otomobillerde elle örülmüş karpuz şeklindeki yastıklardan iki tane olurdu. Bunda dokuz tane hava yastığı… Bunun dışında araç yol kenarındaki şeritleri algılayan bir sensöre sahip. Yolun sınır çizgisini geçtiğiniz, yani yoldan çıkma pozisyonuna geldiğiniz zaman koltuk titremeye başlıyor ve sizi uyarıyor. Tabiibu durumdan haberdar değilseniz koltuğun kendi kendine masaj yapmaya başladığını zannediyorsunuz. Lastik basıncındaki düşüşler de otomobilin bilgisayar ekranına anında yansıyor. Fakat otomobildeki en önemli yenilik ‘active bonnet’ olarak tanımlanan ve yaya güvenliğini hedefleyen ‘hareketli ön kaput’. Bir yayaya çarpma anında ön kaput hafifçe kalkarak çarpışmada oluşan enerjiyi emiyor ve yayanın yaralanmasını en aza indirgiyor.
KABiN üOK FERAH
Tabii benim açımdan güvenlikten daha öncelikli olan otomobilin keyif vermesi. C6’nın içi, lüks tüketim evreninin bütün yeniliklerini taşıyor. Gördüklerimin en iyisi sayılabilecek bir yol bilgisayarı, çok iyi bir müzik sistemi, çok iyi bir klima, şık ahşap kaplamalar, Mercedes gibi kapıya yerleştirilmiş elektrikli koltuk kumandaları, başarılı bir tiptronic vites ve Allah ne verdiyse kabinde mevcut. Ergonomi biraz zayıf. Bilgisayarı ve elektronik sistemleri kullanmak biraz dikkat dağıtıcı, ama var mı var. Otomobilin bıçak gibi keskin siluetine ve basıklığına rağmen kabin çok ferah. Geniş camlar ve cam tavan, ferah bir iç mekân oluşturmuş. Oturma pozisyonları rahat ama sürücü için biraz daha alan açılabilirdi diye düşünüyorum. Benim gibi boyu 1.90 olanlara daha fazla yer gerekebilir. Arka koltuklarda diz mesafesi de, tavan yüksekliği de iyi. ün cama yansıyan sürat, yakıt durumu ve navigasyon bilgileri çok pratik. Otomobilin dış görünüşü de müthiş. Atası DS gibi o da bir uzaylı. Müthiş bir burun, uzun bir kaput, keskin hatlar, çok güzel farlar ve onların altındaki çok şık sinyal ve sis farları… Hepsinin giderek birbirine benzediği otomobil dünyasındabambaşka bir görüntü. Otomobil arkadan da çok güzel ama biraz fazla değişik. Konkav arka cam, garip formlu stoplar çok değişik. Jantlar çok çok şık. Otomobil kama gibi. Motor dizel. 2,7 litre. 208 beygir ve 440 nm torku var. Yani yeterli. Ama doğrusunu söylemek gerekirse ben dizel olduğunu devir göstergesinin 5 bin devir dakikada bitmesinden anlamadan önce benzinciye gidince anladım. üünkü gördüğüm en sessiz dizel. Gıkı çıkmıyor. Benzinli gibi çalışıyor. Benzinli gibi hızlı tepki veriyor. Yani 3 litre benzinli deseler şaşırmazdım.
AğIRLIğI BiRAZ FAZLA
Ara hızlanmaları mükemmel. Kalkış fena değil. Benim ulaşabildiğim son sürat ise 217 kilometre saat oldu. Otomobilin her şeyi iyi de, ağırlığı biraz fazla. Tam tamına 1871 kilo. Tabii bu büyüklüğe normal. 2 metre 90 santimlik dingil arası açıklığı da neredeyse Land Cruiser kadar. Haliyle bu durum sürüşe yansıyor. Diğer otomobiller yol tutmak ne bilmezken, en iyi yol tutan otomobilleri yapan Citroen C6’da aynı başarıyı gösterememiş. Otomobil virajlarda hayli hantal. ünden kopmak istiyor. Ama unutmamak lazım ki, bu performans değil makam otomobili. Peki bu otomobil alınır mı? Fiyatı 100 bin avro civarında olacak. Az değil. Ama sunduklarına bakınca Audi A8, Mercedes S, BMW 7 serisine rakip. Onlardan daha ucuz. Tabii ikinci elde onlar kadar performans göstermesi mümkün değil. Karar sizin. Ama bence çok güzel ve farklı.
Citroen C6 2.7 HDI
Max Güç: 208 bg.
Max Tork: 440 nm
Ağırlık: 1871 kg.
Fiyatı: Belli değil