Bmw m3
Bmw m3 2011
Bmw m3 Arabası
Bmw m3 Otomobili test
ATEŞ PARÇASI
M GmbH dokunuşuyla hayat bulan yeni BMW M3, 420 HP gücünde V8 motoruyla zaten hızlı olan 3 Serisi Coupe ailesinin zirvesine yerleşiyor ve onun sportifliğiyle dinamizmini bir adım ileriye taşıyor.
Duygularınızı harekete geçiren, güçlü ya da lunaparktaki eğlence treni kadar heyecan verici bir otomobil mi kullanmak istiyorsunuz? Hatta bu otomobilin çıkarmış olduğu sesle kitlelerin hayran olduğu bir sanatçının konserini anımsatmasını da mı istiyorsunuz? Eğer beklentileriniz bunlarsa, o zaman kendinize bir iyilik yapın ve bu sayfaların keyfini çıkartın. Çünkü testimizin konusu yeni BMW M3. Sadece görünümüyle değil, performansıyla da büyüleyen M3, adeta bir savaş jeti kıvraklığıyla virajları geride bırakıyor ve ortaya koyduğu akustikle eşsiz bir konsere imza atıyor. B sütunundan otomatik uzatılan emniyet kemeri kolu ise adeta işin tuzu biberi.
Henüz ilk bakışta onun standart 3 Serisi Coupe’den farklı olduğu anlaşılıyor: Çekiç köpekbalığının ağzını andıran ön tampon, motor kaputunun üzerindeki çıkıntı, çamurluk yuvalarını dolduran 18 inçlik devasa jantlar ve V8’in kullanmış olduğu nefesi dışarıya atmasını sağlayan göz alıcı parlaklıkta dört adet egzoz çıkışı. Açık söylemek gerekirse, gücü arttırılmış bir BMW 3 Serisi Coupe’den çok, spor otomobil dünyasına meydan okuyan savaşçıyı andırıyor M3. Hele bir de yeni BMW M3’ü sipariş eden müşteri, ek ücret karşılığında M-Driver paketi ısmarlandığında M3, 280 km/s ile çok daha büyük keyifler yaşatabiliyor.
Ancak 250 km/s ile sınırlandırılmış haliyle bile M3 tam bir canavar. Örneğin 0-400 metre hızlanmasını 13,1 saniyede geride bırakan M3, bu değerle bir Ferrari F430’dan sadece 1 saniye daha yavaş. Öte yandan M3’ün 4,9 saniyelik 0-100 km/s hızlanma değeri o kadar başarılı ki, Porsche 911 GT3’ten sadece yarım saniye daha yavaş kalıyor.
Üstelik kıyasladığımız otomobillerden çok daha uygun bir etiketle satışa sunuluyor. Bu uygun fiyat etiketine 420 HP ve 400 Nm tork gibi iddialı değerlere sahip V8 de dahil. aralık ayında satışa sunulması planlanan BMW M3’ün yaklaşık 140.000 Euro’luk fiyatına karşın Porsche 911 GT3 415 HP için yaklaşık 208 bin Euro ve Ferrari F430 ise 490 HP için yaklaşık 296 bin Euro talep ediyor.
M3’ün fiyatı isteğe bağlı donanım listesindeki aksesuarlarla yükseliyor. Bunlardan biri de elektronik amortisör kontrolü (EDC). Ayrıca M Drive adı verilen elektronik üniteyle birlikte sürücü direksiyon, yürüyen aksam, ESP ve motorun gaz tepkileri gibi unsurları ayarlayabiliyor.
BMW M3 safkan bir sporcu. Onu daha çok hırçın bir kısrak gibi ele almak lazım. Dolayısıyla, M3 sürücüsünün yola çıktığında ses sistemi veya navigasyon gibi unsurlara ayıracak vakti yok. Aslında, bütün bunlar yeni değil, eskisi de bütün bu özelliklere sahipti, hele hele CSL versiyonu bir başkaydı. Ama o, merhametsiz ve şiddet düşkünü bir otomobildi. Çok fazla sertti ve yol dalgalarında zıplayarak cevap vererek huzursuzluğa neden oluyordu. Yenisi ise bu açıdan bakıldığında çok daha farklı. Aslında öyle yumuşak bir otomobil olduğu söylenemez, ancak en azından bir spor otomobil için gayet konforlu. Bu iddiasını kanıtlayan bir özelliği de konfor modunda uzun yol konforu sağlayan yürüyen aksamı.
Öte yandan amortisör spor moduna getirildiğinde oldukça gergin bir karakter ortaya çıkıyor. Hatta o kadar sert oluyor ki, bozuk zeminde ortaya çıkan zıplama eğilimi nedeniyle çekiş gücüne sahip arka tekerleklerden biri yere tutunmakta zorlanıyor. Tam bu noktada ise yüzde 100 kilit özelliğine sahip diferansiyel devreye giriyor.
V8 silindirli atmosferik motor, iki kapılı, CFK tavanlı M3’ü adeta virajdan viraja koşturuyor ve bu arada viraj öncesinde güçlü fren sisteminin onu dizginlemesine izin veriyor. Kaputun altını dolduran V8 en ufak gaz emrine dahi hırçınca cevap veriyor ve devir çevirme arzusuyla büyülüyor. 6 ileri şanzımanın hangi viteste olduğunun hiçbir önemi yok, çünkü bu oyunu sık oynayanların benzin pompasıyla sıkı fıkı olma bedelini önceden kabul etmeleri gerekiyor. Test otomobilinin ortalama yakıt tüketimi 100 km’de 15 litreyi buluyor. Yani BMW M3 için ekonomik tanımlamasını yapmak oldukça güç.
Ancak BMW sportif karakterli M3 motoruna ve sürücüsüne tüketim konusunda dizginleri elde tutma şansını da veriyor. Fren enerjisi otomatik olarak geri kazanılıyor ve şarj dinamosu hızlanma anında böylece sisteme yardımcı oluyor. Ayrıca gösterge panelindeki küçük bir kırmızı ışık vitesin erken yükseltilmesi ve düşük devirli bir sürüş izlenmesi yönünde sürücüye yardımcı oluyor. Normal 3 Serisi’nde bu oldukça mantıklı bir ayrıntı, peki ya M3 için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Sizce kim devir saatinin kırmızı alanı ancak 8250 d/d’de başlayan ve V8’i 6000 d/d’den itibaren metalik sesiyle büyüleyen bir otomobilde 1800 d/d’de yavaş yavaş yol almak ister ki?
Yine de sahip olduğu etkileyici güce rağmen M3’te de uygun vites önerisi zaman zaman kullanılabiliyor. Spor koltuklar sadece güçlü yan destekleri ile değil, aynı zamanda rahatlıklarıyla da dikkat çekiyor. Kapsamlı ayar olasılığı sayesinde bu koltuklarda uzun boylular kadar kısa boylular da rahat edebiliyor. Yani rahat etme konusunda bir sorun yok.
Hazır rahat bir koltuk ve vitesleri erken atma yardımcısını bulmuşken direksiyonu da normal moda getirmek iyi olacaktır. Sertliği azalan direksiyon kesinlikle hassasiyet ve tepki gibi konularda şikayete yer vermiyor. Gaz pedalı ise daha yumuşak tepkiler veriyor. Gücünden bir şey kaybetmeyen motor, böylece yine güçlü, ancak evcil bir tavır ortaya koyuyor.
Yol boşalınca ise yapılması gereken tek şey, daha önceden programlanan ve direksiyon üzerine bulunan M Drive düğmesine basmak. Böylece M3 hemen önündeki antilobu kapmak için pusuda bekleyen bir çıta kadar hırçın ve istekli bir karaktere bürünüyor. BMW M3’ün sporcu ruhuna uymayan tek şey ise biraz yavaş hareket eden elektrikli kemer sistemi.
Yazı: Christian Bangemann / Nihal Ünver
Fotoğraflar: Achim Hartmann