Michelin Lastiği Yeniden Buldu

Otomotiv firmaları alternatif yakıtlarla çalışan çevreci araçlar konusunda çalışmalarını sürdürürken, lastik firmaları da boş durmuyor. Yakıt tasarruf sağlayan ve elektrikli araçlara uygun lastikler konusunda çalışmalar yapan Fransız Michelin, otomotiv sektöründe devrim yaratacak bir buluşa imza attı. ‘Active Wheel’ isimli yeni ürünüyle elektrikli motoru lastiğin içine sokmayı başaran Michelin, bu yeni teknolojiyle birlikte otomotivde tüm dengeleri değiştirecek. Ar-Ge’ye yılda 600 milyon Euro’yu aşan yatırım yapan Michelin, Active Wheel teknolojisini, Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde düzenlenen Michelin Challenge Bibendum organizasyonunda tanıttı.

TASARIM DEĞİŞECEK
Etkinlikte Peugeot’nun BB1 ve Heuliez’in Will konsept araçlarında kullanılan Active Wheel, elektrikli motorun tekerleğe entegre edilmesiyle ortaya çıktı. Active Wheel’de tüm önemli birleşenler tekerleğe monte edilerek, ön ya da arka kaporta altında bir motor, süspansiyon, şanzıman, debriyaj ve vites kutusu gereğini ortadan kaldırıyor. Michelin tarafından geliştirilen bu sistem, otomotiv üreticilerinin isteğine göre 2 ya da 4 tekerleğe birden uygulanabiliyor. Bu da araçların iki veya dört çekişli olmasını sağlıyor. Active Wheel, lityum iyon pille çalışan elektrikli araçlarda kullanılabiliyor. Rio’da Türk gazetecilerinin sorularını yanıtlayan Michelin CEO’su Michel Rollier, Active Wheel teknolojisinin otomotiv dünyasında bir devrim olduğunu söyledi. Rollier, Active Wheel teknolojisinin otomotiv tasarımlarını da değiştireceğini, bu sayede araçlarda daha fazla alan yaratma şansı olacağını kaydetti.

CO2 DÜŞÜYOR
Michelin, dünyadaki en yenilikçi lastik markası olduklarını belirten Rollier, elektrikli ve alternatif yakıtla çalışan araçlarda kullanılan lastiklerde rakiplerden bir adım önde olduklarını söyledi. Rollier, “Biz alternatif yakıtlarla çalışan çevreci araçlar için lastik üretmeye hazırız. Yani geleceğe hazırız. Şu anda otomotiv firmalarının harekete geçmesini bekliyoruz” dedi. Rollier, şunları söyledi: “2020 yılında elektrikli araçların toplam pazardaki payı yüzde 5 olacak. Hibrid ve diğer alternatif enerjili araçlarla birlikte bu oran yüzdre 20’ye çıkacak. Ancak, geri kalan yüzde 80’lik konvansiyonel motorlu araçların emisyon oranlarında da düşüş sağlayan lastik teknolojileri olacak. Geleceğin lastiklerini tamamen emisyonu azaltacak şekilde geliştiriyoruz. Şu anda emisyon oranını yüzde 20’ye varan oranlarda düşüren lastikler ürettik.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir