Etiket arşivi: Elektrikli Otomobil

Yüzde 100 Yerli Elektrikli Otomobil 3 Ay Sonra Geliyor

Yüzde 100 Yerli Elektrikli Otomobil 3 Ay Sonra Geliyor

Daha önce ürettikleri yerli spor otomobil Etox’un, elektrikli binek türünü hazırladıklarını belirten Malkoç, Elektrikli Etox’un, saatte 120 kilometre hız yapacağını ve bir dolumda 250 kilometre yol gideceğini ifade etti. Elektrikli Etox için şu anda 4 yerli firmanın ayrı ayrı motor geliştirdiğini anlatan Malkoç, bir yerli firmanın da kendileri için batarya geliştirdiğini bildirdi. Elektrikli Etox’un prototipinin 3 ay sonra hazır hale geleceğini bildiren Malkoç, “Bizim yapacağımız elektrikli otomobil öyle çok küçük olmayacak. Bildiğimiz 4 kapılı, ihtiyaç duyulduğunda devlet dairelerinde de kullanılabilecek yerli bir otomobil olacak” dedi.

Yerli Elektrikli Otomobil
Yerli Elektrikli Otomobil

Malkoç, 2007 yılında yerli spor otomobil Etox’u yaptıklarını ve çok ciddi ilgi çektiğini söyledi. O dönemde 200’e aşkın sipariş aldıklarını anlatan Malkoç, şöyle konuştu:

“Aracın motor hariç tüm aksamlarını kendimiz ürettik, ama motoru maalesef bir firmadan almak zorundaydık. Firmayla yaptığımız görüşmelerde bize motor vereceklerini söylediler, ama o dönemde arabamızla ilgili haberlerin etkileyici şekilde yer alması ve bu işte bizim iddialı olduğumuzu gördüklerinde bize motor veremeyeceklerini söylediler. Sonra biz başka firmalarla görüşmeye başladık, ama hiç biri bize motor veremeyeceklerini ve motorun yurt dışına bağlı olduğunu, yurt dışındaki merkezlerin de buna izin vermediğini belirttiler.

Motorsuzluktan dolayı bu otomobili o günün şartlarında satamadık. Ancak iki tane yapıldı. Bir tanesinin tip onay belgesi alındı, seri üretim belgesi alındı, trafikten plaka çıkarıldı ve şu anda kullanıyoruz. O günden sonra dışa bağımlılıktan kurtulmak adına biz de elektrikli otomobil yapmaya karar verdik. Sayın Başbakanımızla da görüşme imkanımız oldu. Sayın Başbakanımız da ‘elektrikli yapın’ dedi. Biz de elektrikli için Sanayi Bakanlığının SANTEZ projesine başvurduk, oradan bize bir hibe çıktı. O hibeyle birlikte şu an elektrikli ve 4 kapılı bir otomobil yapmaya devam ediyoruz. 3 ay içerisinde bu otomobili hazır hale getireceğiz.”

“30-35 BİN LİRAYA ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATMAYI HEDEFLİYORUZ”
Tasarladıkları elektrikli otomobilin ilk etapta 120 kilometre hız yapabileceğini ve bir dolumda 250 kilometre gidebileceğini belirten Malkoç, elektrikli Etox’u 30-35 bin liraya satmayı hedeflediklerini ifade etti. Elektrikli otomobilin çok ekonomik olduğunu vurgulayan Malkoç, “Bir bataryayı 10 dolara dolduruyorsunuz ve 250 kilometre yol gidiyorsunuz. Şu an ki yakıta göre yüzde 90 daha ucuza geliyor. Ülke olarak otomobil yapamamamızın en büyük nedeni motorda dışarıya bağımlı kalmamızdı. Çünkü Türkiye’de bugüne kadar motor yapamadık. Elektrikli otomobil bizim için büyük bir fırsat oldu. Artık batarya da motor da Türkiye’de yapılabilir. Yani dışarıya bağımlılık kalmıyor. Dizel ve benzinli motorda kaçırdığımız treni elektrikli motorla yakalayabiliriz” diye konuştu.

Şu anda 4 yerli firmanın elektrikli Etox için ayrı ayrı motor hazırladığını belirten Malkoç, bir yerli firmanın da batarya geliştirdiğini anlattı. Etox üzerinde yaklaşık 4 yıldır çalıştıklarını dile getiren Malkoç, şöyle konuştu:

“Etox’un 3 yıl önce seri üretim belgesini, tip onay belgesini, kapasite belgesini aldım. Fransa’dan pin kodunu aldım ve o günden bugüne de enerjimi hiç kaybetmeden pozitif bir şekilde aracı geliştirmeye devam ediyoruz. Etox, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin test merkezinde 33 tane teste tabi tutuldu ve yüzde 88 gibi yüksek bir oranla geçti. Oradaki hocaların bir çoğu aracın Türk yapımı olduğuna inanamadılar. Bu deneyimler sayesinde artık aracın motor hariç bütün aksamlarını başarılı bir şekilde üretebiliyoruz. Ben otomobilin badisini yapabiliyorum, en güzelini yapıyoruz. Yapmış olduğumuz Etox, gezerken herkesin ilgisini çekiyor. Porsche, Lamborghini görünümünde bir otomobil ortaya çıkardık, ancak bizim burada en büyük eksiğimiz otomobilin motorunu yapmaktı. Artık elektrikli motoru da kendimiz yapacağız. Şimdi 4 yerli firma bize elektrikli motor geliştiriyor. Batarya için de bir firma çalışıyor. Türkiye’nin ilk tamamen yerli yapım elektrikli otomobilini 3 ay sonra bitirmiş olacağız. Yüzde yüz yerli olacak. Sayın Başbakandan da bize destek olmasını istiyoruz. Gerekli destek sağlanırsa 1 yıl içerisinde seri üretime geçebiliriz.”

“ARTIK TEKERLER TÜRKİYE’YE DÖNSÜN”
“Şu an dönen tekerlerin hepsi ya Fransa’ya ya İngiltere’ye ya Japonya’ya ya Almanya’ya ya da ABD’ye dönüyor. Onlar da bir şekilde bu sistemi bozmak istemiyorlar. Artık tekerler Türkiye’ye dönsün istiyoruz” diyen Malkoç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin kendi otomobil markası oluşturmasının zamanı geldiği yönündeki düşüncelerinin çok doğru ve yerinde olduğunu kaydetti.

Bunu gerçekleştirmek için kendileri gibi 5-6 firmanın bulunduğunu ifade eden Ercan Malkoç, şunları söyledi:
“İşin açıkçası büyük otomotiv firmalarından medet umulmaması gerekiyor. Hemen hemen hepsi distribütör olduğu için kendi markalarını yaratma gayeleri yok, şansları da yok. Çünkü hepsi göbeğinden, bacağından yurt dışına bağlı. Kimse kendine rakip çıkarmak istemiyor. Zaten bunlar al-satçılar ve yıllardır ciddi oranda paralarını kazanıyorlar. Sistemlerini kurmuşlar, tıkır tıkır çalışıyor. En çok arabayı onlar satıyorlar. Yurt dışından emirler geliyor ve ona göre hareket ediyorlar. Niye kendini sıkıntıya sokarak Türk otomobili yapmaya çalışsın? Dikkat ediyorum, hepsi bugün bunun nasıl yapılacağını değil, niye olmayacağını anlatmaya çalışıyor. Sayın Başbakanın önüne bol sıfırlı rakamlar koyuyorlar. Otomobil üretebilmek için bir tanesi 750 milyon Avro’dan bahsediyor, bir diğeri 1 milyar avro’dan. Halbuki 50-60 milyon avro’luk bir yatırımla yılda 2500-3000 araç üretebiliriz.Bizde şunu iddia ediyoruz; bu gibi projeler, bir iki kişiye vermektense bizim gibi bu işe gönül vermiş, kendi otomobilini yapmaya çalışan ve geçmişi olan firmalara verilirse Türkiye’nin 5-6 tane otomobil markası birden çıkabilir.”

Elektrikli Otomobil Vergisi Yüzde 3’e Kadar İndi

Elektrikli Otomobil Vergisi Yüzde 3’e Kadar İndi

Şimşek’in açıklamasının ardından dün gece konuya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı. Hibrit ve ticari araçlar, bu karar kapsamı dışında tutuldu.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, elektrikli otomobillerin motor gücüne göre yüzde 3, 7 ve 15 olmak üzere 3 ayrı kategoride ÖTV’ye tabi olacağını açıkladı. Şimşek, elektrikli ticari araçlar ve hibrtd (hem elektrik hem konvansiyonel motorlu) araçların ise kapsam dışında olacağını bildirdi. Şimşek’in akşam saatlerindeki açıklamasının ardından konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı.
Motosiklette indi
Şimşek, bu çerçevede, motor gücü 85 kilovatı geçmeyen binek otomobillere yüzde 3, 85-120 kilovat arasındakilere yüzde 7, motor gücü 120 kilovatı aşanlara da yüzde 15 ÖTV uygulanacağını açıkladı. Şimşek, düzenlemede, motor gücü 20 kilovatı geçmeyen elektrikli motosikletlerden yüzde 3 ÖTV alınmasının öngörüldüğünü, motor silindir hacmi 250 cm3’ü geçmeyen diğer motosikletlerde de ÖTV oranının yüzde 22’den 8’e düşürüldüğünü bildirdi.
Bakanlar Kurulu indirdi
Şimşek, yeni ÖTV düzenlemeleriyle elektrikli otomobillerin teşvik edilmesinin amaçlandığına dikkati çekti. Halen, motor silindir hacmi 1600 cm3’e (1600 hariç) kadar olan binek otomobillere yüzde 37, 1600-2000 cm3 (2000 hariç) arasında olanlara yüzde 60, 2000 cm3 ve üzerindeki otomobillere ise yüzde 84 ÖTV uygulanıyor. Torba Kanunda da motor gücü 85 kilovatı geçmeyen binek otomobillere yüzde 37, 85-120 kilovat arası olanlara yüzde 60, 120 kilovatı geçenlere ise yüzde 84 ÖTV öngörülmüştü. Kanunda, Bakanlar Kurulu’na bu oranları yüzde sıfıra kadar düşürme yetkisi verilmişti. Kurul bu yetkisini elektrikli otomobilleri teşvik yönünde kullanmış oldu.
Hibrit için talihsizlik
Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, hibrit araçların kapsam dışında tutulmasına üzüldüğünü belirterek, “Dünyada çoğu ülkede hibrit araçlara teşvik uygulanırken, Türkiye’de sadece elektriklilerin ödüllendirilmesini anlamış değilim. ÖTV’lerin karbon emisyon oranlarına göre düzenlenmesi gerekir” dedi.

Akaryakıt ve gazlı otoların ÖTV’si (%)

1600 cc’ye kadar: 37
1600 cc-2000 cc: 60
2000 cc ve üstü: 84

Elektrikli oto ÖTV’si (%)

85 kilovata kadar: 3
85-120 kilovat: 7
120 kilowatt ve üstü: 15

Elektrikli Otomobil
Elektrikli Otomobil

Boyner:BYD’yi yatırıma getirmek için fırsat

BYD ve Fisker’in Türkiye distribütörü olan BD Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner, yeni ÖTV oranlarını değerlendirirken, “Sadece elektrikli motorlu ticari araçlardan otomobile göre daha fazla vergi istenmesi ilginç. Bu konudaki gerekçeyi merak ediyorum. Normali karbon emisyonuna göre vergilendirme sistemidir” dedi. Boyner, elektrikli otomobillere uygulanan düşük ÖTV’nin Çinli BYD’nin Türkiye’de elektrikli otomobil üretimine çekmek için büyük avantaj yaratacağını da söyledi.

Renault-Mais: Bu karar yeni yatırımları çeker

RENAULT Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Oyak Renault tarafından Bursa’da üretilecek elektrikli Fluence’nin de düşük ÖTV kapsamına girdiğini belirterek, “Fluence Z.E 110 beygire denk gelen 70 kilovat gücünde elektrikli motoro sahip. Bu da yüzde 3’lük ÖTV dilimine girmesini sağlayıp, bizim için büyük avantaj yaratacak” dedi. Hükümetin bu kararını takdir etmekten başka bir şey söylenemeyeceğini ifade eden Aybar, şöyle konuştu: “Bu kararın avantajı ortada. Otomotiv sektörü için yeni dönemi başlatan elektrik teknolojisi konusunda Türkiye’ye yeni yatırımlar yağacak. Bu vergi oranlarıyla bir çok proje Türkiye’ye yönelecek. Bir hesaplama yapmıştık. Eğer ÖTV oranları inerse 5 yılda Türkiye’de en az 30 bin elektrikli otomobil satılacağını söylemiştik. Bu gerçekleşecek. Bunun 3’te biri yani 10 bin adedi de Fluence Z.E.’den oluşacak.”

Erdoğan: Taksicilere elektrikli oto için kolaylık gelecek

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i ziyarete giderken, makam aracı bitişikteki Murat Taksi durağı önünden geçerken şoför esnafı tarafından durduruldu. Ancak Erdoğan cuma namazına yetişeceğini belirterek, “Çıkışta ziyaretinize geleceğim” dedi. Görmez’le görüşmesi ardından sözünü tutan Erdoğan’ı ağırlayan esnaf, korsan taksilerle benzin zamları konusunda şikayette bulundular. Erdoğan da onlara, elektrikli otomobil üretimine önem verdiğini belirterek, bu araçların kısa sürede yaygınlaşması halinde yakıt sorununun ortadan kalkacağını, taksicilerin elektrikli otomobilleri edinmeleri konusunda kolaylık sağlanabileceğini anlattı.

Elektrikli Otomobil

TÜM dünyada otomotiv endüstrisi için yeni bir çağın başlangıcı olarak kabul edilen elektrikli araçlar konusunda Türk hükümetinden ilk somut açıklama geldi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’de elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılması için birtakım teşviklere ihtiyaç olduğunu belirterek, “2011 yılına kadar düzenlemelerin büyük bir oranda halledilmesi lazım ki; iç piyasada da elektrikli araç kullanımını yaygınlaştırabilelim.

Bunun üzerinde çalışıyoruz, bununla ilgili çalışmaları da bu zamana kadar olgunlaştırmış olacağız” dedi.

İlk adımı Renault attı

Elektrikli otomobil üretimiyle alakalı Türkiye’de ilk adımı Renault’nun attığını ve bu konuda bir karar açıklandığını hatırlatarak, 2010 yılının sonundan itibaren elektrikli Fluence’nin, Oyak Renault Otomobil Fabrikalarında üretimine başlanacağını belirtti. Ergün, Renault’un elektrikli Fluence’yi Türkiye’de üretmeye başlamasıyla birlikte muhtemelen başka firmaların da aynı teknolojiyle üretime başlayacağını ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirerek, bu yeni ve çevreci teknolojinin Türkiye’de üretilecek olmasının, Türkiye’nin bu konuda bir üretim ve ihracat merkezi olma noktasına doğru ilerlemesine vesile olacağını, bunun da sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti.

Elektrikte motor hacmi yokİç piyasada elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması için birtakım teşviklere ihtiyaç olduğunu ifade eden Ergün, şunları söyledi: “Çevreci teknolojilerin teşvikine ve desteğine ihtiyaç var. Bunların başında bu araçlarla ilgili vergiler geliyor. Mevcut üretilen benzinli ve mazotlu araçlardaki vergi uygulamaları motor gücüne göre yapılıyor. Fakat elektrikli araçlarda bir motor hacmi söz konusu olmadığı için bununla ilgili vergilerin başka bir formülle oluşturulması lazım. Motor hacmiyle ilgili bir vergi uygulamasının olmaması gerekiyor. Bu araçların vergileri teşvik amacıyla da minimum düzeyde olmalı ki, bunların iç piyasada kullanımı gerçekleştirilebilsin.”Şarj istasyonları kolay,Ayrıca şarj istasyonlarıyla alakalı da bir teşvike ihtiyaç olduğunu kaydeden Ergün, fakat bunun zor ve çok maliyetli olmadığını söyledi.

Ergün, “Bunu bizim mevcut benzin istasyonlar bile yapabilir. Sadece akünün değişimiyle ilgili sistem biraz maliyetli. O konuda da bir işbirliğine ihtiyaç var. Yani elektrik dağıtım firmaları yerel yönetimler, akaryakıt bayileri gibi bunlarla bir işbirliğine ihtiyaç var. O işbirliği mekanizmaları da kolay. Başka ülkelerde de oluşturulabilmiş” dedi.Kamu elektriğe dönmeliBakan Ergün, elektrikli otomobillerde iç piyasadaki teşvik unsurlarından birinin de bazı kamu filolarının elektrikli araçlardan oluşturulması olabileceğini belirterek, Sanayi Bakanlığı açısından bakıldığında, piyasa denetim ve gözetim faaliyetlerinde kullandıkları araçların, sayıları çok fazla olmasa bile, elektrikli otomobil olarak kullanılmasının bir teşvik unsuru olacağını bildirdi. Bunun gibi başka bakanlıkların da araçlarını elektrikli araç olarak tercih ettiklerinde bunun iç piyasada birkaç bin aracın birden elektrikli araca dönmesi anlamına geleceğini vurgulayan Ergün, bunun da firmalar açısından iç piyasada ayrıca üretim için cazip bir nokta oluşturacağını söyledi.