Etiket arşivi: Türk

Türk Malı Mindset 2011 Model

Türk tasarımcı Günak’ın tasarladığı, Başbakan’ın da kullanıp beğendiği hibrid otomobilin 2010′a yetiştirilmesi hedefleniyor.

Sabah gazetesinde Ufuk Sandık’ın haberine göre; Mindset, Kültür Başkenti İstanbul toplantılarında başbakanları taşıyacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün test ettiği ve Türkiye’de üretimi için tam destek verdiği Mindset adlı elektrik motorlu hibrid otomobilin İstanbul’un Avrupa’nın Kültür Başkenti olduğu 2010 yılına yetiştirilmesi planlanıyor. Bunun için seri üretime geçilmese dahi ilk aşamada 25 adet otomobilin üretilmesi hedefleniyor. Amaç ise Murat Günak’ın tasarımı olan Türk malı hibrid Mindset’le, 2010 Kültür Başkenti toplantıları için Türkiye’ye gelen devlet adamları ve ünlü isimlerin İstanbul’da gezdirmek. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Ömer Burhanoğlu, Kültür Başkenti toplantılarında misafirlerin Türk malı bir otoyla dolaşmasının büyük ses getireceğini söyledi. Burhanoğlu, ilk aşamada 4 kapılı 25 adet prototipin üretilebileceğini kaydetti.

‘Başbakan Çok Etkilendi’

Murat Günak’ın Türkiye’deki temsilcisi Kaan Kurşun, Günak’ın Başbakan Erdoğan’ın gösterdiği ilgi ve destekten çok etkilendiğini söyledi. Toplantıda Günak’ın Başbakan’a kendisini ve yaptığı çalışmaları anlattığını belirten Kurşun, “Toplantıda oldukça duygusal bir atmosfer oluştu. Başbakan, Günak’ın başarıları karşısında çok etkilendi. Günak ise gururla toplantıdan ayrıldı. Uzun süre yaşadıklarımızın etkisinde kaldık. Açıkcası bu kadarını beklemiyorduk” dedi.

Günak’ın otosuna Avrupa’dan tam not

Almanya’daki otomobil dergileri, Porsche 911 modeliyle Günak’ın Mindset aracının test karşılaştırmasını yaptı. ‘Geleceğin spor otomobilleri böyle mi olacak?’ başlıklı yazıda, ‘Mindset Geleceğin Porsche’si olabilir” yorumu yapıldı. Yazıda, şu göreşlere yer verildi: “Mindset için geleceğin Porsche’si terimi hiç de abartılı bir saptama değil. Çünkü Mindset ile 911 arasındaki ortak noktalar sanıldığından çok fazla: Yüksek verim, güvenilirlik, kalite ve statü. Mindset’in üreticileri Porsche’yi başka bir nedenle de örnek alıyor: 1948′de Ferdinand Porsche, 356′yı piyasaya çıkardığında tam bir devrim yaratmıştı. Çünkü halkın ‘Kaplumbağa’sı bir spor otomobile dönüşmüştü. Aynı şeyi Mindset de hedefliyor.”

Dünya tanıyor

Murat Günak, Kassel Güzel Sanatlar’da tasarım okudu. Patrick Le Quement’ın teşvikiyle, Londra Kraliyet Güzel Sanatlar’da mastır yaptı. Ford, Mercedes, Peugeot, DaimlerChrysler’de çalıştı. 2004′te VW Grubu Tasarım Başkanı oldu. 2007′de görevinden ayrıldı.

Kıraç: Projenin içinde bir şekilde olmak isteriz

KARSAN Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Murat Günak’ın Mindset projesinin Türkiye’de üretilmesi projesine destek verdi. Kıraç, “Doğru çalışma yapılırsa, neden olmasın? Bu projenin bir şekilde içinde olmak isteriz” dedi. Otomotiv duayeni Kıraç, şunları söyledi: “Murat, Türkiye’nin iftihar ettiği bir tasarımcı. Otomobili bilen bir isim. Türkiye’de bu proje yapılabilir. Biz de bu projeyi takip etmek isteriz. Niş üretim yapan bir firma olarak bize de uyabilir. Ancak, projeyi incelemeden, konuşmak için çok erken.”

Bilaloğlu: Türkiye’ye büyük katma değer sağlar

Mindset ‘i Türkiye’de üretibilecek yatırımcılar arasında Doğuş Grubu’nun isminin geçmesini değerlendiren Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, “Doğuş Grubu olarak şu anki ekonomik ortamda yatırım yapmak veya marka yaratmak gibi bir gündemimiz yok. Ama bu otomobilin incelenmesi ve desteklenmesi gerekiyor” dedi. Türkiye’nin otomotivde büyümesinin yolunun niş modellerle olacağını da söyleyen Bilaloğlu şunları söyledi: “Mindset, Türkiye için niş bir proje. Bu aracı sadece üretilip satılacak bir araç olarak değil Türkiye’ye teknoloji alanında sağlayacağı katkılara da bakmamız lazım. Belki bu araçta kullanılan teknoloji yarın başka sektörlerde de kullanılacak. Yani bu araç teknoloji olarak da Türkiye büyük katma değer sağlayabilir.”

Türk Ferrarisi Etox 2011 Model

Malkoçlar A.Ş. ile Ostim Sanayici ile İş Adamları Derneği (OSİAD) Güçbirliği A.Ş, Türkiye’nin ilk yerli ve spor otomobil “Etox”u üretmek için işbirliği kararı aldı.

Malkoçlar A.Ş’ye ait Ertex Plaza’da düzenlenen basın toplantısıyla işbirliği kararını açıklayan ve aynı zamanda otomobili yapan girişimci olan Malkoçlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Malkoç, “bu proje önce benim hayalimdi, şimdi Ostim ve tüm Türkiye’nin hayali olacak” dedi.

Türkiye halkının kendine ait bir otomobil markasının olmadığının altını çizen Malkoç, ilk yerli ve spor otomobili üretmenin bu nedenle oldukça heyecan verici olduğunu söyledi.

yerli_etox_zafer

Malkoç, “OSTİM ve Anadolu sanayicisi Türkiye’nin otomobilini üretmek için iş başında, hayalle başlayan proje gerçeğe dönüşüyor” diyerek yerel ve merkezi idareden seri üretime geçilmesi sürecinde destek talep etti.

Etox’un üretilmesi için işbirliği projesinde yer alan İç Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Mehmet Akyürek ise Türk ve Anadolu sanayicisinin önemli bir kriz ortamından geçtiğini belirterek, krizi aşmada yeni yöntemler bulunması gerektiğini, güç birliği halinde yerli otomobil Etox Zafer ‘i üretip 60 yıllık bir rüyayı gerçekleştirmenin bu anlamda önemli olduğunu söyledi.

yerli_etox_zafer

Akyürek, Etox Zafer ‘in yüzde 100 yerli olduğunu, akü, dövme parçaları, farları ve kauçuklarının Anadolu sanayicisi tarafından üretildiğini belirtti.

OSİAD Başkanı Adnan Keskin de konuşmasında, Türkiye’nin bir çok yabancı otomobil firmasının üretim üssü olduğunu, diğer yandan ise kendi otomobilini kesinlikle yapamadığını ve projenin güç birliği içinde hayata geçirmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

yerli_etox_zafer

OSİAD Güçbirliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfkı Güvener de yaptığı konuşmada, projenin zor olduğunu, oluşturdukları çalışma grubundan alınacak sonuçların ardından otomobilin üretilmesi için düğmeye basacaklarını anlattı.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise belediye sınırlarında bulunan Ostim’de üretilmesi düşünülen Türkiye’nin ilk yerli ve spor otomobil Etox’un üretimine başlanılması için ellerinden gelen ne varsa yapmaya hazır olduklarını, merkezi idarenin de projeye destek olması gerektiğini söyledi.

Etox için işbirliğine ilişkin konuşmaların ardından Malkoçlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Malkoç ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Etox’a binerek deneme sürüşü yaptılar.

Etox Zafer ‘in üretilmesi sürecinde 1 tasarımcı, 2 makine mühendisi, 1 uçak mühendisi olmak üzere 20 teknik personel çalıştı.

yerli_etox_zafer

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Otomotiv Ana Bilim Dalı akademisyenleri tarafından, Otomotiv Teknolojileri Ar-Ge Merkezinde (OTAM) 33 ayrı testten başarıyla geçen Etox, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca verilen ERT40 araç tip onay belgesine de sahip.

G segmenti otomobil kategorisinde yer alan Etox’un değeri 30-35 bin avro arasında değişiyor. OSİAD Güçbirliği A.Ş. tarafından Etox için şimdiden Avrupa Birliği ülkelerinden müşterilerin de yer aldığı 500 siparişin verildiği ve otomobilin üretilmesinin iki hafta kadar bir süre aldığı ifade edildi.

Çin’in Devrimi Türk Devrim’inden Esinlenicek (otomobil)

Çin’in efsanevi lideri Mao Zedung’un talimatıyla 1953’te kurulan ve ilk Türk otomobili Devrim’e de esin kaynağı olan otomobil markası FAW Türkiye pazarına iddialı bir giriş yaptı. Çince ‘Devrim’ anlamına gelen JieFang modelinin de üreticisi olan FAW Türk pazarında 4 ayrı ticari araçla pazar payı kapmaya çalışacak.

FAW’ın distribütörlüğünü üstlenen Komsan Otomotiv CEO’su Süheyl Baybalı, “İlk etapta hafif ticari segmentteki araçlarıyla esnaf ve KOBİ’leri hedefliyoruz. 12 bin 990 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan Çinli FAW, kısa sürede hafif ticaride pazarın yarısına hakim olacak” dedi. “4 farklı modelimiz satışa çıktı” diyen Baybalı, “Bu yılın ikinci yarısından itibaren 750 araç satmayı planlıyoruz.

Gelecek yıl ise hedefimiz 1500 adet olacak. 2011 yılında SUV modellerimiz de gelecek. Şu anda FAW’ın en Batı’daki ülkesiyiz. Türkiye Çinli ortağımızın Avrupa’daki ilk pazarı. Bizimle Avrupa’ya açılmış oldular” diye konuştu.

PAZARDA REKABET

FAW’ın Türkiye’de satışa çıkan tek ve çift kabin Pick-Up, Panel Van ve City Van’dan oluşan 4 modelinin fiyatı 12 bin 990 TL ile 15 bin 800 TL arasında değişiyor. Komsan Otomotiv CEO’su Baybalı, KOBİ ve esnafı hedef kitle olarak belirlediklerini kaydetti.

Mao Zedung’un Devrim’i 41 milyar dolarlık dev oldu

Çinli FAW’ın öyküsü aslında bizlere hiç de yabancı değil. Çin’in efsanevi lideri Mao’nun 1954’te kimsenin yaşamadığı ıssız bir bölge olan Changchun’u ziyaret etmesiyle başlıyor. Çin’de sosyalist devrimi yapan Mao, sanayi devrimi için yerli bir otomobil üretme fikrini hayata geçirmek için bu bölgeyi seçer. Kalanını FAW’ın Global Satış ve Pazarlama Direktörü Qingxi Zhao anlatıyor: “Liderimiz Mao, otomobil fabrikasının ıssız Changchun kentinde kurulmasını ister. 1953’te fabrikanın temelleri atılır. Fabrikanın ismi de FAW yani First Automotive Work olarak belirler.

1958’de ilk otomobil bantlardan çıkar. Mao, adını ise Jie- Fang koyar. Yani Türkçe’siyle Devrim.” Changchun, ‘Devrim’in etkisiyle 8 milyonluk bir kente dönüşür. FAW ise 2004’te 1 milyon adetlik sınırı aşan ilk Çinli marka olur ve geçen yılın rakamlarıyla 1 milyon 940 bin adede ulaşır. Grubun toplam cirosu 41.1 milyar dolara çıkar ve dünyanın en büyük 500 şirketi arasında 385’inci sıraya yükselir. 100 binden fazla çalışanı, 8 bin Ar-Ge çalışanı olan FAW’ın Toyota, Mazda’da dahil birçok markayla da ortak üretimi var.

Türk Devrim, tarihi eser olarak sergileniyor

Çinli Devrim, ilk Türk otomobili Devrim’e de esin kaynağı olur. Zaten hikâyeler hemen hemen aynı. Türkiye’nin kendi otomobilini üreteceği fikri ilk olarak dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından dile getirilir. Gürsel’in talimatıyla 4.5 ay gibi kısa bir sürede üretimi tamamlanan Türk Devrim’i 29 Ekim 1961’de Ankara’da halk önüne çıkar. Cumhurbaşkanı Gürsel tanıtımını yapar ve arka koltuğuna biner.

Türk Devrim’in sadece 200 metre gittikten sonra benzini bittiği için stop eder. Gürsel o ünlü lafı söyler: “Garp kafasıyla araba yaptık, Şark kafasıyla benzin koymayı unuttuk.” Çinli Devrim, dünyanın en büyük markalarından biri olmak için hızla büyürken, Türk Devrim’i ise bugün Eskişehir’de TÜLOMSAŞ Fabrikası’nda tarihi eser olarak sergileniyor.