Oto Firmaları Hurda Araçlara Rağbet Göstermeye Başladı
Otomotiv piyasasında satışların beklentilerin üzerinde iyi gitmesiyle eski araç takasına dayanan hurda teşviğine yönelik beklentiler gündemden düşerken, hurda araca yönelik başka bir uygulama yıl sonundan itibaren başlatılıyor. Satıcı ve alıcıya ticari anlamda kazanç sağlamayacak olan bu uygulamanın çıkış noktası, AB’ye uyum sürecinde çevresel kaygılar olacak. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik’ ile hurdaya çıkarılacak araçlara geri dönüşüm ve ayrıştırma zorunluluğu getiriliyor.
GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİ KURULUYOR
Uygulama ile hurda araçların hurdacılara teslimiyle çevreye uyumlu sşekilde yeniden değerlendirilmesi hedefleniyor. Yönetmeliğe göre hurda araç depolama alanları veya ayrıştırma tesisleri için ihale yapılmayacak. Hurda toplama ve ayrıştırma yapmak isteyenler kriterlere uygun tesis yapmaları durumunda Çevre Bakanlığı’ndan lisans alabilecek. Bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’ndeki bazı girişimciler bu tesisleri kurmak için harekete geçti. Yönetmelik otomotiv firmalarını da yakından ilgilendiriyor. Konu hafta içinde Otomotiv Sanayii Derneği’nde (OSD) ele alındı. Yönetmelikle birlikte firmalar söz konusu geri dönüşüm işlemlerinden sorumlu tutulacak. Bu amaçla firmaların yıl sonuna kadar bir geri dönüşüm firmasıyla anlaşması gerekiyor. Bu nedenle birçok firma bugünlerde kendine uygun geri dönüşüm firması arıyor.
Yüzde 82’si geri kazanılacak
İngilizce End of Life Vehicle (ELV) teriminin Türkçe karşılığı olarak ‘Ömrünü Tamamlamış Araç (ÖTA)’ tanımlaması kullanılırken, atık haline gelmiş ve parçalanması gereken araçlar kastediliyor. Hurda araçların son sahibinden maliyetsiz geri alınması, lisanslı toplanması, parçalama ve geri kazanma sistemlerinin kurulması ve hurda araçların en az yüzde 85 oranında geri kazanılmasının sağlanması amaçlanıyor. Yani alışılanın aksine, kullanılamayacak duruma gelmiş bir araca ait atılacak ve kullanılamayacak malzemeler gelişigüzel olarak bir yere atılamayacak. Aracın parçalama işlemleri, belli normalara göre sökme ve parçalama işlemi yapan belgeli tesislerde gerçekleştirilmek zorunda olacak. Şirketler kayıttan düşürülen araçları, Çevre ve Orman Bakanlığı’na bildirmekle yükümlü olacak.
SORU İŞARETLERİ VAR
Uygulamayla ilgili bilgi veren bir otomotivci, şu değerlendirmeyi yaptı: “Otomotiv firmaları ile geri dönüşümcü firmaların görüşmeleri sürüyor. Firmaların kendi belirleyecekleri geri dönüşümcü firma ile yapacağı ortak çalışma koşullarının çok net olarak tanımlanması gerekiyor. Henüz kesinlik kazanmayan ve soru işaretleri olan başka bir nokta bu eski araçların nasıl ve ne şekilde toplama merkezlerine ulaştırılacağı. Muhtemelen söz konusu araç sahibi ilgili marka bayiliğine veya doğrudan hurdacıya transfer edebilecek. Araç sahibi transfer bedeli vs. ödemeyecek. Ancak bu araca yönelik nasıl bir bedel tespiti yapılacağı konusu hâlâ soru işaretleri taşıyor. Hurda firmalarının bir şekilde bu işten kazanç elde etmeleri gerekir ki bu işi devam ettirebilsinler.”
İtalyan Alfa Romeo 100 yılı geride bıraktı
Otomotivin İtalyan efsanesi Alfa Romeo, bir asırı geride bıraktı. Alfa Romeo, İtalyan Darracq otomobil şirketinin Fransız ortağından ayrılarak Milano yakınlarında Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (ALFA- Lombarda anonim otomobil fabrikası) adıyla yeniden faaliyete geçmesiyle birlikte Haziran 1910 tarihinde kuruldu. 1981’de Fiat çatısı alkına giren Alfa Romeo, GT, Brera, Spider gibi etkileyici otomobiller üretmeye devam ediyor.
VW’den müşterilere özel kasko hizmeti
Volkswagen servislerinde Doğuş Otomotiv-Volkswagen tarafından hayata geçirilen ‘Volkswagen Kasko’ her türlü hasar onarımının Volkswagen yetkili servisleri çatısı altında ve orjinal parça kullanılarak, yapılmasına imkan veren poliçe uygulamasını başlattı. 2000 ve sonrası modelleri kapsayan ‘Volkswagen Kasko’, Volkswagen yetkili satıcı ve servisleri ile Allianz Sigorta acenteleri tarafından satılıyor.
Fiat 500 C’ye dizel motor seçeneği
Fiat’ın küçük sınıftaki modeli Fiat 500’ün cabrio karoserli versiyonunun iki benzinli motor seçeneğiyle Türkiye’de satışa sunulmasının ardından yeni nesil 95 HP’lik Multijet turbo dizel motor seçenekli versiyonu da satışa çıktı. 42 bin TL’ye satılan 1.3 litre 95 HP’lik dizel motorlu Fiat 500C, 100 kilometrede ortalama 3.9 litrelik yakıt tüketimine sahip.