Otomotiv Üretimi Yüzde 46 Arttı
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) toplam otomotiv üretiminin Mayıs ayında yüzde 13 artışla 98,192 adete yükseldiğini, kısmen baz etkisinden kaynaklanan ihracattaki artışın üretimi desteklemesiyle beş aylık üretimin yüzde 46 artışla 445,628 adete ulaştığını açıkladı.
OSD’nin açıkladığı verilere göre, otomobil üretimi Mayıs ayında yüzde 9.1 artışla 57,433 olurken, beş aylık üretim yüzde 34 artışla 257,822 adet olarak gerçekleşti.
Ticari araç üretimi ise Mayıs ayında yüzde 18 artışla 40,759 adet olurken, Ocak-Mayıs döneminde üretim yüzde 66 artarak 187,806 adet oldu.
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2010 yılı Ocak-Mayıs döneminde üretim ile birlikte ihracatın bir önceki yıla göre yüksek oranda artmış görüntü vermesinin kısmen “baz etkisi”nden kaynaklanmasına rağmen üretimdeki artışa süreklilik kazandırdığını açıkladı.
OSD toplam pazarın beş ayda yüzde 3 büyüyerek 226,000 düzeyinde gerçekleştiğini belirtirken, toplam ihracatın Ocak- Mayıs döneminde yüzde 52 artışla 331,260 adet olduğunu duyurdu.
Önen, otomobil satışlarında talep artışının süreklilik kazandığını belirterek, Mayıs ayında talepteki hareketliliğin firmaların yapmış olduğu kampanyalar ve kısmen rahatlayan kredi piyasaların olumlu etkisi ile pazarın 2010 yılının Nisan ayına göre yüzde 11 artış sağladığını ifade etti.
Önen, 2010 yılındaki gelişmelerin genel olarak olumlu yönde devam ettiğini belirterek, özellikle midibüs ve otobüs gibi yolcu taşıma araçlarında talep daralmasının arttığına dikkat çekti.
Otomobil pazarının Ocak-Mayıs döneminde yüzde 3 düşüş gösterdiğini belirten Önen, 2009 yılı Mayıs ayının ÖTV indirim dönemi içinde satışların en yüksek olduğu ay olduğuna dikkat çekerek yıldan yıla düşüşün sebebinin bu olduğunu belirtti.
Hafif ticari araç pazarında aylık talep artışının düzenli olarak devam ettiğini açıklayan Önen, “Nisan ayında ağır ticari araç pazarında başlayan hareketliliğin Mayıs ayında da devam etmesine bağlı olarak Ocak-Mayıs döneminde ağır ticari araçlar pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 arttı” dedi.
YILIN KALANINDA YAVAŞLAMA BEKLENTİSİ
Oyak Yatırım Analisti Cemal Demirtaş sonuçları değerlendirdiği araştırma notunda, “Çok düşük baz dönemi etkisinden kaynaklanan ilk çeyrekteki çok güçlü büyüme gözönüne alındığında, üretim ve ihracat büyümesinde Nisan ve Mayıs aylarında yavaşlama gözlemliyoruz. İhracat pazarlarında teşviklerin bulunmaması nedeniyle ihracatta gelecek birkaç ayda yavaşlama bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde ve yılın geri kalanında yurtiçi pazar ve ihracat pazarlarında daralma öngörüyoruz” dedi.
Demirtaş, Ford Otosan’ın ihracat hacminin yüzde 51 artışla 15,300adete, Tofaş’ın ihracat hacminin ise yüzde 8 artışla 15,200 adete yükseldiğini ekledi.