Otomotivde Talep Artışı Yüzde 40’ı Buldu
Uluslararası otomotiv devlerinin üretim merkezi haline gelen Türkiye, krizle beraber üretimini kısmak zorunda kalmıştı. TEB Arval sponsorluğunda Corporate Vehicle Observatory (CVO-Kurumsal Araç İzleme) tarafından gerçekleştirilen `CVO Barometre 2010` sonuçlarının anlatıldığı konferansta konuşan Otomotiv Sanayii Derneği(OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, geçen yıl hükümet tarafından sektöre sağlanan teşvikler çıkarıldığında talep artışının yüzde 40`lar civarında olduğunu kaydetti. Küresel krizden etkilenen Türk otomotiv pazarında 2008`in son çeyreği ile 2009`un ilk çeyreğinde oto talebinde ciddi düşüşler yaşanmıştı. 2010`un ilk beş ayında ise otomotiv sektöründeki toplam talep artışı yüzde 4-5 civarında gerçekleşti. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında sektörün toplam üretim artışının yüzde 46 civarında olduğunun altını çizen Tezer, bu oranların krizden çıkışın ilk belirtileri olduğuna işaret etti. Türkiye`nin tüm dünyayı etkisi altına alan krizden güçlü bankacılık sistemi sayesinde hasar almadan çıktığını bildiren Genel Sekreter, 2009`un ikinci yarısından itibaren krizden çıkma işaretleri geldiğini dile getirdi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Ekonomi Bankası(TEB) Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye`de ilk kez yapılan CVO araştırmasının önemine vurgu yaparak, `Ekonominin dalgalandığı sektörler defterleri bir kez daha karıştırıyor. Araç filosu oluşturmak başlı başına bir iştir. Şirketler artık kendi temel işi olmayan konuları outsource (dışarıdan hizmet alma) etmelidirler.` dedi. TEB Arval Genel Müdürü Luc Soriau ise araştırma sonuçlarının, filo yönetimi ve araç kiralama konularında şirketlere bir yön vereceğine inandığını belirtti. Soriau, danışmanlıklarından faydalanan şirketlerin sadece kriz dönemlerinde değil, uzun vadede bir yönetim anlayışına sahip olarak kârlılığa katkı sağlar hale gelmesine yardımcı olacaklarını kaydetti. TNS Araştırma Direktörü Pelin Özkan da şirketlerin filolarını geliştirmeyi sürdürdüğünü belirterek, araştırma sonuçlarına göre şirketlerin krize rağmen filo politikalarında değişim yapmadıklarını ifade etti.
CVO Uluslararası Başkanı Vincent Rupied ve TNS Araştırma Direktörü Pelin Özkan`ın açıkladığı araştırma sonuçlarına göre Türkiye`de filo yöneticilerinin yüzde 76`sı filolarını yakıt tasarrufu sağlayan araçlardan oluşturmak istiyor. Yüzde 54`ü hibrit, yüzde 44`ü ise elektrikli araçları tercih ediyor. 14 ülkede 4 bin 200 kişiyle görüşülerek ortaya konulan sonuçlarda Türkiye`nin en çevreci ülke olduğu ortaya çıktı. Çevreci araçları satın almak konusunda en önemli engeli Türkler yüzde 95 oranında masrafın yüksek olması olarak gösteriyor. Bu oran Avrupa`da 61 düzeyinde kalıyor. Raporda diğer engeller, teknik belirsizlikler, az sayıda model bulunması, kısa menzilli olmaları ve güvenliğe duyulan şüphe olarak sıralanıyor. Araştırmada Türkiye pazarı özelliklerine dair ortaya çıkan ilginç bir sonuç da Avrupa`nın aksine Türk şirketlerinin çalışan sayısı arttıkça kiralanan araçların nakliyede kullanılma oranı da artıyor.