Japon, Güney Kore ve üin otomobillerinin ardından, Uzak Doğulu bir otomotiv markası daha Türkiye’de üretim yapmayı planladığı öğrenildi.
üinli Chery markasını Türkiye’de üretim yapmayı istediğini açıklamasının ardından Proton’da Türkiye dedi.
Malezyalı yetkililerden alınan bilgiye göre, Türkiye’deki otomotiv sektörünün, son yıllarda güçlü bir büyüme göstermesi nedeniyle, proton firması, Türkiye’deki faaliyetlerine ağırlık vermeyi amaçlıyor.
Proton’un, özellikle, Türkiye üzerinden, Avrupa’ya açılmayı ve üretim ile satış yelpazesini bu strateji çerçevesinde geliştireceği belirtiliyor.
Türk otomotiv sektörünün 2007 yılında 1 milyon 130 bin adetlik üretim rakamına ulaşması, 2012 yılında 2 milyon adet üretimi hedeflemesi, dev otomotiv firmalarının ilgisini artırdı.
Türkiye 4 yıl içinde 6 sıra atlayarak, dünyada en fazla üretim yapan 10’uncu ülke olacak. Bu cazip imkanlar nedeniyle, dev otomotivciler Türk otomotiv sanayi ve pazarını daha yakından takip etmeye başladılar. Otomotivde sınıf atlayan Türkiye’deki yatırım olanaklarını araştırıyorlar.
Uzak Doğulu otomotivciler, Türkiye’yi, ekonomik anlamda büyük bir pazar, coğrafi açıdan da Asya ile Avrupa arasında köprü durumunda bulunan stratejik bir ülke olarak görüyorlar.
Büyük üreticiler sınıfında dünyanın en genç otomotiv üreticisi olan Proton’un temelleri 1982 yılında, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed tarafından atıldı.
Proton, 1983 yılında başlayan proje Japon teknolojisi destekli montaj sanayi yaklaşımı ile Malezya devletinin planlı kalkınma döneminde lokomotif olarak kabul edilen yerini almaya başladı.
Proton firmasının yüzde 52’si Malezya devleti ve yüzde 48’i yerel ve uluslararası yatırımcılara ait bulunuyor.
Bugün itibariyle dünya Ticaret ürgütüne kayıtlı 146 ülkeden sadece 11 tanesi resim üzerindeki taslaktan dünya çapında kabul gören normlarda otomobil üretebilirken, 2002 yılı başında Malezya 11. olarak bu listede yer aldı.
Bu listede yer alan ülkelerin başlıcaları alfabetik sırayla, ”ABD, Almanya, Fransa, G.Kore, ingiltere, isveç, italya, Japonya” şeklinde sıralanıyor.
Proton, 1900’ü Ar-Ge çalışmalarında yer almak üzere toplam 9500 kişilik bir işgücü ile üretim yapıyor. Proton için yapılmış toplam yurt içi yatırımı 2 milyar ABD dolarının üzerindeyken, yurtdışı yatırımları da bulunuyor.
Kurulduğu günden bu yana 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren proton, şu anda başta, ingiltere ve Avustralya olmak üzere 20’den fazlaya ülkeye ihracat yapıyor.
Malezya’da 2 merkezde olmak üzere üin, Vietnam ve iran’da üretim yapan proton, genişleme planları doğrultusunda önümüzdeki 5 yıl içinde, yıllık 1 milyon adet otomobile ulaşmayı planlıyor. Proton’un Türkiye temsilciliğini Ulubaşlar Grubu bünyesindeki Ulu Motor yürütüyor.
1998 yılında Persona, Compact ve Coupe modelleri ile satışa sunulan Proton markası, Türkiye distribütörünün 2000 yılında faaliyetlerini durdurması nedeni ile Türkiye pazarından çekilme kararı almıştı. Asya menşeli otomobillerin Türkiye’ye ithalat sorunu çözülmesinin ardından, Hintli Mahindra ve iranlı Samand’ın ardından ucuz oto diye bilinen üinli Chery de Türkiye’ye gelmişti.